Oglasi

Crna Gora kupuje 67 oklopnih vozila

Ministarstvo odbrane ove zemlje zadužit će se 30 miliona eura kako bi nabavilo vozila.
Nakon završetka obuke zainteresirani će imati priliku postati profesionalni vojniciMinistarstvo odbrane Crne Gore

Ministarstvo odbrane Crne Gore planira se u 2019. godini kreditno zadužiti 30 miliona eura za kupovinu 67 oklopnih vozila, piše u Prijedlogu zakona o budžetu za 2019. godinu, prenosi Tanjug.

Budžet Ministarstva odbrane prema ovom prijedlogu bit će za 8,5 miliona veći nego ove godine, odnosno oko 56,5 miliona eura kada se uzme u obzir i pokrivanje rate za tri helikoptera koja su kupljena ove godine.

U vladinim dokumentima navodi se da će u 2019. izdvajanja za odbranu činiti 2,98 odsto BDP-a, što je znatno više od dva posto koliko je predviđeno NATO-ovim standardima, a što je uslovljeno nabavkom oklopnih vozila i ratama za helikoptere.

Prodaja naoružanja i vojne opreme

Također, prenosi RTCG, Ministarstvo odbrane računa u 2019. i na određena sredstva iz kapitalnog budžeta.

„Prihodi koje Ministarstvo odbrane ostvari od prodaje naoružanja i vojne opreme, prodaje i izdavanja bivše vojne imovine i pružanja usluga, kao i sredstva po osnovu refundacije troškova od strane NATO-a izvršit će se do iznosa od pet miliona eura i služit će za finansiranje realizacije partnerskih ciljeva i opremanje Vojske u skladu sa NATO-ovim standardima uključujući i uniforme, kao i poboljšanje stambenih pitanja pripadnika vojske i Ministarstva odbrane“, piše u dokumentima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.