Crna Gora: Državljanima Srbije po pet mjeseci zatvora

Tužilaštvo tvrdi da je grupa pripremala upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju Mila Đukanovića (AP)

Peterica državljana Srbije, Aleksandar Čurović, Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Dejan Stanojević i Ivica Matić, koji se terete za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, priznali su u srijedu da su planirali nasilno probiti policijski kordon i zauzeti Skupštinu Crne Gore u noći održavanja parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine.

Oni su osuđeni na po pet mjeseci zatvora, javlja Anadolija.

Oni su na saslušanju pred Višim sudom u Podgorici rekli da su u Crnu Gori uoči održavanja izbora došli podržati Demokratski front.

Dikić ostao u pritvoru

Istakli su i da im je rečeno da će doći mnogo ljudi iz Srbije “kako bi podržali crnogorsku braću i opoziciju”.

Na saslušanju su prikazane rezervacije i kopije pasoša ruskih državljana Eduarda Širokova i Vladimira Popova, pomoću kojih su ulazili u Srbiju i izlazili iz nje.

Širokova i Popova crnogorsko tužilaštvo sumnjiči da su organizatori kriminalne strukture koja je pripremala upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Od ostalih uhapšenih u ovom predmetu u pritvoru su ostali bivši komandant Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić, zatim Branka Milić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević i Milan Dušić.

Prije mjesec dana njima se pridružio i Mihailo Čađenović, vozač Andrije Mandića, lidera Demokratskog fronta.

Mandić i Knežević negiraju krivicu

Državljani Srbije Aleksandar Aleksić, Miloš Aćimović i Perica Andrić priznali su 17. februara u sudnici Višeg suda da su bili dio kriminalne organizacije.

Oni su osuđeni na po pet mjeseci zatvora zbog krivičnog djela “stvaranje kriminalne organizacije”.

Andrija Mandić i Milan Knežević, jedina dvojica osumnjičenih političara iz DF-a, tokom saslušanja negirali su da poznaju bilo koga od osoba za koje tužilaštvo tvrdi da su planirale izazivanje haosa na dan parlamentarnih izbora.

Izvor: Agencije