Oglasi

Crna Gora će do kraja 2022. godine dobiti 5G mrežu

Nema razloga za zabrinutost od štetnog djelovanja 5G mreže, a mobilni operatori su zainteresirani i spremni.
Narednih 10 godina će trajati razvojni ciklus uvođenje 5G tehnologijeEPA

Prva 5G mreža u Crnoj Gori očekuje se do kraja 2022. godine, prenosi crnogorski portal Investitor.me.

Iz regulatorne agencije i mobilnih kompanija koje posluju u Crnoj Gori poručuju da nema razloga za zabrinutost od štetnog dejstva 5G mreža, da su mobilni operatori zainteresirani i spremni, pa bi korisnici u Crnoj Gori u brzinama koje omogućava ta tehnologija mogli uživati najkasnije za dvije godine.

U Crnoj Gori do sada nije razvijena nijedna 5G mreža, a izrada studije, odnosno strategije uvođenja, kako kažu u crnogorskoj Agenciji za elektronske komunikacije EKIP, planirane su za ovu godinu.

Uporedo s izradom studije, Agencija priprema i postupak dodjele radio-frekvencija, a aukcija spektra za 5G mobilne mreže planirana je za drugu polovinu 2021. godine, prenosi Tanjug.

Evolucija mobilnih mreža

Mreže pete generacije su nastavak evolucije mobilnih mreža i predstavljaju osnov daljeg razvoja društva i privrede u godinama koje dolaze, zbog brzog napretka digitalne tehnologije u svim segmentima.

Učinci novih generacija mreža se već osjete u području komunikacija i razmjeni informacija, a nakon integriranja u poslovne i javne procese, povećat će se i produktivnost privrede i nivo kvaliteta javnih usluga.

Narednih 10 godina će trajati razvojni ciklus uvođenje 5G tehnologije, u prvoj fazi ona će biti nastavak 4G mreže u cilju povećanja brzine, da bi do 2025. godine bila omogućena primjena novih naprednih rješenja.

U opširnom izvještaju za 2019. godinu, Indeks spremnosti Evrope za 5G kompanija inCITES Consulting S.A.R.L, piše da je najbolje pripremljena evropska zemlja za primjenu 5G tehnologije s indeksom od 71,8 Finska, a najlošija Bosna i Hercegovina, s više nego upola manjim indeksom od samo 35,2 boda.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.