COVID-19: Više od 57 miliona zaraženih, 1,39 preminulih

Sa 264.100 novih potvrđenih slučajeva zaraze na dan, Evropa je područje koje bilježi najviše novih zaraza (EPA)

Više od 57 miliona osoba zaraženo je korona virusom u svijetu, Indija je premašila devet miliona, a Rusija dva miliona, Evropa je posljednjih sedam dana još žarište pandemije, a Sjedinjene Američke Države i dalje vode po broju zaraženih i umrlih, stanje je globalno s COVID-19 u petak po Univerzitetu “John Hopkins”.

U svijetu ima 57.042.406 zaraženih i više od 1,36 miliona umrlih, brojevi su koje navodi Univerzitet “John Hopkins”, prenosi Hina.

U SAD-u ima 11.720.318 zaraženih i 252.564 umrlih.

Najpogođenije države po broju smrtnih slučajeva iza SAD-a su Brazil, Indija, Meksiko – koji je četvrta zemlja koja je prešla 100.000 umrlih – i Velika Britanija.

Pad od sedam posto u Evropi

Indija je prešla devet miliona zaraženih, što je najviše u svijetu iza SAD-a, a glavni grad New Delhi nastavlja prijavljivati porast slučajeva uprkos smanjenom dnevnom broju zaraženih širom zemlje.

U toj južnoazijskoj državi dnevni broj zaraženih u padu je nakon vrhunca zaraze u septembru.

Država je zabilježila 45.882 nova slučaja od četvrtka te ima ukupno 9.004.365 slučajeva, prema podacima na stranici saveznog Ministarstva zdravstva u petak.

U istom su razdoblju zabilježena 584 smrtna ishoda povezana s virusom, čime je ukupno 132.162 umrlih u Indiji, trećoj u svijetu po smrtnosti od COVID-19, nakon SAD-a i Brazila. 

Sa 264.100 novih potvrđenih slučajeva zaraze na dan, Evropa je područje koje bilježi najviše novih zaraza i po tome je daleko ispred SAD-a/Kanade, koje imaju 172.200 na dan.

Nadu budi pad od sedam posto u Evropi, u kojoj su se brojne zemlje odlučile za zatvaranje ili su uvele policijski sat.

Švedska, u kojoj su zdravstvene vlasti odabrale opušteniji pristup u borbi protiv pandemije, u petak je potvrdila rekordnih 7.240 zaraženih, što je skok u odnosu na ovomjesečni dnevni broj 5.990.

Švedska je u petak potvrdila novih 66 umrlih, čime je broj žrtava narastao na 6.406.

Masovno testiranje u Austriji

U Švedskoj je stopa smrtnosti nekoliko puta viša nego u susjednim nordijskim državama, no niža je nego u nekim većim evropskim zemljama.

Iz Francuske dolaze bolje vijesti, jer izgleda da je vrhunac drugog vala u toj zemlji prošao, objavila je tamošnja zdravstvena služba, pozivajući ipak da se i dalje održavaju “mjere prevencije”.

Broj umrlih “izgleda da se stabilizira, prvi puta nakon nekoliko sedmica povećanja”, a broj hospitalizacija i prijema na intenzivnu njegu pada iz sedmice u sedmicu.

Masovno testiranje na koron avirus u Austriji bit će provedeno u dva naleta u decembru i januaru, kako bi se spriječila daljnja zatvaranja, najavila je Vlada u petak.

Sedam miliona antigenskih testova, koji unutar nekoliko minuta pokazuju rezultate, naručeno je za ovu državu od 8,9 miliona stanovnika.

Izvor: Agencije