COVID-19: U Hrvatskoj 43, u BiH 41, a u Sloveniji 32 umrlih

U Hrvatskoj je do danas zabilježeno 84.209 zaraženih, od kojih je 1.049 preminulo (Damir Špehar / Pixsell)

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 2.362 novih slučaja zaraze korona virusom, a umrle su 43 osobe, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite, prenijela je Hina.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 16.926.

Među njima je 1.710 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga su na respiratoru 194 pacijenta. 

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 84.209 zaraženih, od kojih je 1.049 preminulo.

U FBiH 22 preminulih

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata registrovano je 1.055 novozaraženih korona virusom, među 2.273 testiranih osoba, a preminula je još 41 zaražena osoba. 

Zavodu za javno zdravstvo entiteta Federacije BiH prijavljena su 1.443 uzorka testiranja, od kojih je na korona virus pozitivnih 864, dok su zabilježena 22 smrtna slučaja.

U entitetu Republika Srpska 191 osoba je novoinficirana, od 822 testiranih u posljednja 24 sata, a preminulo je još 16 ljudi.

Troje je novozaraženih među osam testiranih danas registrovano u Brčko Distriktu, a tri osobe su preminule.

U Kantonu Sarajevo u Bosni i Hercegovini potvrđeno je 394 novih slučajeva zaraze korona virusom, nakon laboratorijske analize 1.022 uzorka.

U protekla 24 sata, 336 osoba se oporavilo, a u Kantonu Sarajevo trenutno su aktivna 6.153 slučaja zaraze.

Na bolničkom liječenju nalaze se 354 oboljele osobe, od kojih je 264 hospitaliziranih na klinikama i Izolatoriju Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a 90 u Općoj bolnici.

Deset osoba koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju.

Od posljednjeg izvještavanja preminulo je osam pacijenata, dok su prijave za još osam smrtnih ishoda nakndano dostavljene Zavodu za javno zdravstvo KS, tako da je do sada ukupno 183 slučaja preminulih osoba.

Broj umrlih u Srbiji premašio hiljadu

U Srbiji je u protekla 24 sata preminulo 20 osoba od posljedica korona virusa, čime je ukupan broj žrtava premašio 1.000, te sada iznosi 1.009, javio je Tanjug.

U protekla 24 sata potvrđena su još 3.482 nova slučaja korona virusa, a testirano je 11.527 osoba.

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 164 pacijenata, a hospitalizovano je 3.847 ljudi.

Od utorka, u periodu od 21:00 do 5:00, neće moći raditi ništa osim apoteka, benzinskih pumpi, dostave hrane i dijela privrede koja radi u trećoj smjeni, odlučila je Vlada Srbije na vanrednoj sednici o suzbijanju korona virusa.

Kako je nakon sjednice rekla predsjednica Vlade Ana Brnabić, Vlada je poslušala savjete medicinskog dijela kriznog štaba da se uvedu dodatne restriktivne mjere kako bi zaustavili širenje korona virusa.

„Mere će se primenjivati do utorka 17. novembra jer smo hteli da damo jedan dan onima koji su najviše pogodjeni da se organizuju. Mere će trajati 15 dana, do 1. decembra kada će vlada odlučiti da li će ih produžiti ili pooštriti,” rekla je Brnabić i naglasila da se zabrana odnosi na kafiće, klubove, prodavnice i tržne centre.

Ona je dodala da je sljedeća mjera zabrana kretanja, ali da Vlada nije za to, i da takva mjera neće biti donijeta ako ne bude neophodno.

Slovenija: Novih 920 zaraženih

U Sloveniji je u posljednja 24 sata sa 3.563 testova potvrđeno 920 novih zaraza korona virusom, a još je 32 ljudi umrlo, objavila je u nedjelju slovenska vlada.

Broj novooboljelih manji je u odnosu na prethodni dan kad je zabilježena 1.731 infekcija, ali uz dvostruko manji obim testiranja, uobičajen za dane vikenda, pa je udio pozitivnih testova skoro isti – 25,82 posto.

Sa novozaraženim iz zadnja 24 sata broj ukupno potvrđenih infekcija od početka epidemije povećao se na 55.042.

Stanje u bolnicama je međutim i dalje kritično, a vjeruje se da će se broj hospitaliziranih početi smanjivati kroz otprilike dvije sedmice, kad počnu djelovati najnovije restrikcije koje je u četvrtak propisala vlada.

Zbog novih restriktivnih mjera u Sloveniji parovi se do smirivanja epidemije ne mogu vjenčati, osim u “hitnim i nužnim” slučajevima, a ministar u vladi Janeza Janšu kao opravdani razlog razlog za hitno vjenčanje naveo je trudnoću mlade.

Crna Gora: Obavezno nošenje maski i na otvorenom

U Crnoj Gori od danas je obavezno nošenje zaštitnih maski i na otvorenom i u zatvorenom, uključujući i djecu stariju od pet godina.

Ugostiteljski objekti do 1. decembra radit će od 7:00 do 20:00 sati, s tim što primjena mjera može biti produžena.

Svaki lokal mora da odredi lice odgovorno za poštovanje i kontrolu propisanih mjera u objektu, prenosi Tanjug.

Svi zaposleni i gosti obavezni su da nose zaštitne maske tokom boravka u ugostiteljskom objektu.

Unutar objekta stolovi moraju biti odvojeni prozirnim pleksiglas pločama/panelima ili drugim neprozirnim materijalom pogodnim za dezinfekciju, visine 170 cm.

Na terasi/bašti ugostiteljskog objekta razmak između stolova mora da bude najmanje dva metra.

U Crnoj Gori je danas registrovan 491 novi slučaj infekcije korona virusom, a šest osoba je preminulo.

Iz Instituta za javno zdravlje kazali su da je analizirano 1.378 uzoraka.

Ukupan broj aktivnih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori trenutno iznosi 9.400. 

Kosovo: Preminulo 13 osoba

Nacionalni institut javnog zdravstva Kosova (NIJZK) danas je saopštio da je u poslednja 24 sata od korona virusa i drugih pratećih bolesti preminulo 13 osoba, čime je ukupan broj dosad preminulih 822.

U istom periodu u Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju u NIJZK i privatnim laboratorijama metodom RT-PCR, testiran je ukupno 1.361 uzorak od kojih je 501 pozitivan.

Opština Priština sa 249 novozaraženih slučajeva je i dalje na prvom mestu po broju bolesnih od COVID-a 19 na Kosovu.

S. Makedonija: Novih 990 slučajeva

U Sjevernoj Makedoniji registrovano je 990 novih slučajeva korona virusa, a još 24 osobe su umrle, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Novi zaraženi potvrđeni su sa 2.655 testiranja u prethodna 24 sata, a najviše ih je u Skoplju – 378, prenijela je Beta.

Od korona virusa, u Sjevernoj Makedoniji umrlo je 1.305 osoba, a ukupan broj dijagnostikovanih od početka epidemije je 47.050.

Izvor: Agencije