COVID-19: Rekordan broj preminulih u Brazilu i Meksiku

Brazil je po broju inficiranih odmah poslije SAD-a (EPA)

Brazil i Meksiko zabilježili su rekordan broj smrtnih slučajeva od posljedica bolesti COVID-19, pa je u najvećoj zemlji Južne Amerike bilo 1.349 preminulih, a meksičke vlasti potvrdile su smrt 1.092 osobe, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Prema podacima brazilskog Ministarstva zdravstva, drugi dan zaredom zabilježen je rekordan broj umrlih osoba kojih sada ukupno ima 32.548. U srijedu je zabilježeno 28.633 novih slučajeva zaraze pa je u Brazilu broj osoba kod kojih je ustanovljeno da su inficirane koronavirusom narastao na 584.016.

Ministarstvo zdravstva navodi kako je Brazil po broju inficiranih odmah poslije SAD, te kako je u ovoj državi registrirano više od polovine slučajeva zaraze i smrti od virusa u Južnoj Americi.

Predsjednik Jair Bolsonaro redovno poziva na ukidanje mjera ograničenja kako bi se sačuvala brazilska privreda.

Bolja identifikacija u Meksiku

S novih 1.092 smrtna slučaja u Meksiku, što je dvostruko više od prijašnjeg najvećeg dnevnog broja umrlih, broj preminulih od posljedica korona virusa u toj je zemlji narastao je na 11.729.

U srijedu je meksičko Ministarstvo zdravstva zabilježilo i novi rekordni dnevni prirast zaraženih osoba sa 3.912 novih slučajeva. Time je broj zaraženih korona virusom postao šesterocifren i došao do 101.238, čime je Meksiko uz Brazil postao najveće žarište pandemije na američkom kontinentu.

Meksički pomoćnik ministra zdravstva Hugo Lopez-Gatell rekordne brojeve zabilježene u srijedu pripisuje boljem identificiranju uzroka smrti kod pacijenata.

Novi podaci o broju umrlih i zaraženih će spriječiti ukidanje karantina za što se Meksiko pripremao, ali zemlja je trenutačno u ranijoj fazi pandemijske krivulje od susjednih Sjedinjenih Američkih Država iz kojih dolazi pritisak na vladu predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora za otvaranjem granica i trgovine kako bi se reaktivirali opskrbni lanci u kojima se obrću milijarde američkih dolara.

Izvor: Agencije