COVID-19: Novi smrtni slučajevi u regiji, najviše na Kosovu

Skraćenje karantina moglo bi da dovede do deset dodatnih slučajeva zaraze u mjesec dana, navode iz slovenskog kriznog štaba (EPA)

Na Kosovu je u zadnja 24 sata još 7 osoba preminulo od posledica COVID-19, dok je registrovan i 71 novi slučaj zaraze koronavirusom, prenosi AAnadolija.

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopštio je da je u zadnja 24 sata testirano 612 uzoraka sumnjivih na koronavirus, od kojih je 71 bio pozitivan.

Takođe je izlečeno još 163 lica, pa se broj oporavljenih povećao na 11.435 slučajeva. Trenutno je aktivno zaraženih 2.606 osoba.

Od početak epidemije testirana je 57.851 osoba od kojih je 14.637 registrovano pozitivno, uz 596 smrtnih slučajeva.

U Crnoj Gori dva smrtna slučaja

U Crnoj Gori je u posljednja 24 sata od 487 testiranih uzoraka na korona virus pozitivno njih 182, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Od posljednjeg presjeka prijavljena su dva smrtna ishoda kod COVID-19 pozitivnih pacijenata iz Gusinja i Nikšića, prenose Vijesti.

Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 2.085, a od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije korona virusom je 6.712.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 1.002 uzorka, od kojih je 273 pozitivno na korona virus.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom.Do sada je testirano ukupno 135.430 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 14.921 osobe.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječena su 10.532 pacijenta, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 58 pacijenata. Trenutno je aktivno 3 986 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 3 nova smrtna ishoda. Preminuli su muškarci iz Bugojna, Kladnja i Tuzle.

Podaci za RS

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 sata, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, Bоlnici Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči izvršеnо је tеstirаnjе 370 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi kоrоnа virus (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 54 оsоbе u RS-u, prenosi Anadolija.

Rаdi sе о 23 muškе i 31 žеnskој оsоbi, оd kојih је šеst mlаđе, 35 srеdnjе i 13 оsоbа stаriје živоtnе dоbi.

Prеmа mјеstu prеbivаlištа: 27 оsоbа је iz Bаnjаlukе, pо čеtiri iz Knеžеvа i Lоpаrа, pо tri iz Priјеdоrа i Čеlnicа, pо dviје iz Gаckа i Lаktаšа i pо јеdnа iz Bilеćе, Grаdiškе, Mrkоnjić Grаdа, Nеvеsinjа, Nоvоg Grаdа, Srpcа, Trеbinjа, Fоčе i Biјеljinе.

Tri smrtna slučaja

U pоsljеdnjа 24 sata, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеna su tri smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg kоrоnа virusа. Rаdi sе о tri žеnе, srеdnjе i stаriје živоtnе dоbi iz Istоčnоg Nоvоg Sаrајеvа, Fоčе i Lаktаšа.

Dоsаd је u RS-u pоtvrđеnо 8.244 slučаја kоrоnа virusа, а prеminulо је ukupnо 274 оsоbе kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа nоvi kоrоnа virus.

U RS-u, оd nоvоg kоrоnа virusа, dоsаd sе оpоrаvilо ukupnо 5.242 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 70.816 оsоbе. Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u RS-u је 189, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS-a 55, а u opštim bоlnicаmа 134. 

Pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо je 3.085 оsоba, а nаdzоr је zаvršеn kоd 54.473 оsоbе.

Novi slučajevi u Hrvatskoj

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 165 novih slučajeva zaraze korona virusom, broj aktivnih slučajeva je 2410, a umrlo je šest osoba, saopćilo je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite. 

Među oboljelima, 309 pacijenata nalazi se na bolničkom liječenju, a od toga su na respiratoru 22 pacijenta. Stožer je izvijestio i da je umrlo šest osoba. 

Od 25. februara 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 13533 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih je 224 umrlo, a 10899 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 8314 osoba, a do danas su ukupno testirane 221 834 osobe, od toga 5339 u posljednja 24 sata.

U Sloveniji skraćen karantin

U Sloveniji je od danas karantin skraćen sa 14 na 10 dana, za putnike koji dolaze iz visokorizičnih zemalja, kao i za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima, prenosi STA.

Odluka je donijeta ranije u toku ove sedmice na osnovu preporuka kriznog štaba, koji priznaje da bi rizik mogao da bude veći, ali da će teret po ekonomiju biti smanjen.

Skraćenje karantina moglo bi da dovede do deset dodatnih slučajeva zaraze u mjesec dana, navode iz slovenskog kriznog štaba, prenosi Tanjug.

Epidemiolozi navode da se kod najvećeg broja onih koji se razbole to dogodi u deset dana po izlaganju virusu.

Debate u EU

Potez slovenskih vlasti reflektira debatu koja se vodi širom Evropske unije, gdje je u nekim zemljama karantin već skraćen, dok druge razmatraju da to učine.

Na skorašnjem sastanku ministara zdravlja zemalja članica EU-a postignut je širi konsenzus u vezi sa preporukom da bi osobe koje dolaze iz visokorizičnih područja trebalo da provedu deset dana u karantinu.

Ukoliko bi test bio negativan, taj period bi mogao da bude skraćen na pet dana, ali još nije postignut dogovor da bi takva preporuka mogla da bude usvojena na nivou EU.

U Sloveniji je u prethodna dva dana potvrđeno više od 100 novih slučajeva zaraze, najviše od početka pandemije. Prema posljednjim podacima, u Sloveniji je korona virusom do sada zaraženo 3.603 ljudi, a preminulo 135.

Izvor: Agencije