COVID-19: Naći balans između restrikcija i ekonomskih aktivnosti

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo su na korona virus testirana 2.054 uzorka, a pozitivnih je 850 (EPA)

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 2.848 novih slučajeva korona virusa, no sedmična analiza pokazuje da se brojevi novozaraženih ne udvostručuju, a u posljednja četiri dana broj aktivnih slučajeva smanjio se za 1.051, izjavio je u četvrtak ministar zdravstva Vili Beroš, prenosi Hina.

“To je opet veliki broj, ali kad napravimo analizu vidimo da se na sedmičnoj bazi ti brojevi ne udvostručuju, kao što je to bilo do sada. Porast u ovoj sedmici je 22 posto. U zadnja četiri dana broj aktivnih je manji za 1.051, što ukazuje da možda epidemija ipak usporava”, rekao je Beroš novinarima nakon Vladine sjednice.

Broj hospitaliziranih je u porastu, kao i broj umrlih, što je očekivano jer ti brojevi prate porast novozaraženih.

Beroš je najavio da će razgovarati s predstavnicima liječničkih udruga koje su jučer zatražile uvođenje strožih mjera protiv korona virusa.

“Potpuno mi je s liječničkog aspekta razumljivo njihovo traženje jačanja mjera, no moramo balansirati između toga da održimo gospodarstvo i napravimo najvažnije za očuvanje zdravlja”, rekao je. 

Komentirao zahtjev za smjenu

Kazao je kako cijeni njihovu brigu za održivost zdravstvenog sistema, ali upozorava da su neke zemlje uvele potpuno zatvaranje pa svejedno nemaju smanjenje broja novooboljelih.

“Mišljenje je struke da balans između restrikcija i gospodarskih aktivnosti može polučiti najbolje rezultate u ovoj epidemiji”, ustvrdio je Beroš.

Zahvalio se liječnicima primarne zaštite što su se uključili u pronalaženje kontakata zaraženih unatoč prijeporima koji su se pojavili oko toga. “Cijenim njihov trud i napor, to su napravili za dobrobit zdravlja čitave nacije”.

Komentirajući zahtjev opozicije za njegovim opozivom, Beroš je rekao kako radi sve što je u njegovoj moći u borbi s epidemijom te poručio da će se na kraju analizirati što je napravio.

“Radim sve što je u mojoj moći, ne samo u mojoj nego i moje ekipe, da pripremimo scenarije za sva moguća zbivanja oko epidemije. Nadam se da ćemo u tome uspjeti, a na kraju će se podvući crta i analizirat ćemo sve”, kazao je.

Srbija: Preminulo 11 osoba

U Srbiji je 11 osoba preminulo od posljedica korona virusa u protekla 24 sata, oboljela je još 2.181, a do danas je hospitalizovano 2.125 osoba.

Ukupno je registrovano 55.676 slučajeva zaraze.

Od jučer, testirano je 12.480 osoba, od kojih je 2.181 pozitivna, prenosi Anadolija.

U istom periodu, preminulo je 11 osoba, čime je broj do sada preminulih porastao na 861.

Na respiratorima je povećan broj pacijenata i danas iznosi 57.

U Srbiji je ukupno je registrovano 55.676 slučajeva zaraze

Jesenji raspust za đake u Srbiji kreće od sljedeće srijede i prema regularnom planu trebalo bi da traje do ponedjeljka 16. novembra. Ali, on bi mogao biti produžen, najavio je jutros član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Prema njegovim riječima, u Beogradu je kritična situacija sa brojem zaraženih korona virusom. Mora se spriječiti dalje prenošenje kako bi se sačuvao zdravsveti sistem. Kon je za televiziju Pink izjavio i da se broj zaraženih u Beogradu smanjuje u ukupnoj strukturi zaraženih, “što znači da se zaraza preliva”.

On je na pitanje da li se razmatra zatvaranje zemlje, što je korak na koji su se odlučile mnoge evropske zemlje u ovom trenutku, rekao da je moguća “određena vrsta zatvaranja, da su određene stvari zabranjene”, ali da će eventualno ograničenje kretanja biti definisano na neki drugi način a ne onako kako je bilo na početku epidemije, kada je bio uveden “policijski čas”.

Kon je rekao i da je trenutno veliko prisustvo respatornih infekcija, posebno kod djece.

Novi slučajevi u svim kantonima FBiH

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo objavljenim u četvrtak u Bosni i Hercegovini je u protekla 24 sata potvrđeno 1.884 novih slučajeva zaraze korona virusom, dok su od posljedica preminule 42 osoba, prenosi Anadolija.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 3.704 uzorka, od kojih su 1.262 pozitivna na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u FBiH.

Do sada je ukupno testirano 217.486 uzoraka, a novi korona virus je potvrđen kod 36.243 osobe. Zaključno s današnjim danom, u FBiH izliječeno je 20.689 pacijenata, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 201 osobe. Trenutno su aktivna 14.673 slučaja pozitivna na COVID-19.

Zavodu za javno zdravstvo FBiH u protekla 24 sata prijavljena su 24 nova smrtna ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području FBiH je 881.

U Rеpublici Srpskој u pоsljеdnjа 24 čаsа izvršеnо је tеstirаnjе 1.431 lаbоrаtоriјskоg uzоrkа, а koronavirus pоtvrđеn је kоd 622 оsоbе.

Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе u pоsljеdnjа 24 čаsа priјаvljеnо је 18 smrtnih slučајеvа kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо koronavirusa. Dо sаdа је u RS-u pоtvrđеnо 20.519 slučајеvа koronavirusa, а prеminulo је ukupnо 487 оsоbа. Od COVID-19 dо sаdа sе оpоrаvilо 8.677 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 108.739 оsоbа.

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta još uvijek nije objavio podatke.

Uzorci prikupljani nekoliko dana

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo su na korona virus testirana 2.054 uzorka, a pozitivnih je 850. U odnosu na jučer, broj testiranih je veći za 852, a pozitivnih je više za 527.

No, važno je uzeti u obzir da su testirani uzorci prikupljani od 27. oktobra do 4. novembra te da je broj testiranih znatno veći u odnosu na prethodni period.

U navedenom broju nalaze se i testovi koji su prikupljani u domovima zdravlja, a obrađeni su u privatnim laboratorijama. Veliki broj uzoraka koji je uzet u domovima zdravlja bio je na čekanju za testiranje prije nego što su u obradu uključene i privatne laboratorije.

Broj oporavljenih u posljednja 24 sata iznosi 186, a preminule su tri osobe. Trenutno je hospitalizirano 166 pacijenata, 106 u izolatoriju KCUS-a i 60 u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”. Na respiratorima je sedam pacijenata, a u posljednja 24 sata s bolničkog liječenja otpuštena su četiri pacijenta.

U Kantonu Sarajevo trenutno je 4.367 aktivnih slučajeva zaraze, a u samoizolaciji je 5.450 osoba.

Kosovo: Rekordnih 661 novozaraženih 

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopštio je da je od 1.617 testiranih u zadnja 24 sata, registrovano rekordnih 661 pozitivnih na korona virus.

Na Kosovu je u posljednja 24 sata preminulo još šest pacijenta, a najviše novozaraženih je u opštini Priština, 324 slučajeva.

Od februara je testirano 102.012 osoba, među kojima je 22.206 bilo pozitivno, uz 720 smrtnih slučajeva.

Crna Gora: Još 682 nova slučaja

U Crnoj Gori su registrovana 682 nova slučaja infekcije korona virusom, dok su dva pacijenta preminula.

Iz Instituta za javno zdravlje kazali su da su analizirana 1.634 uzorka.

U Podgorici je najviše novozaraženih gdje je registrovano 248 novih slučajeva infekcije.

“Institutu su prijavljena dva smrtna ishoda i to kod pacijenta iz Nikšića i Bijelog Polja, rođenih 1969 .i 1938. godine. Ukupan broj preminulih povezanih sa infekcijom od početka juna iznosi 319, a od početka godine 328”, kazali si iz Instituta, prenijela je Anadolija.

Sjeverna Makedonija: Novih 1.275 zaraženih 

U Severnoj Makedoniji utvrđeno je 1.275 novih slučajeva korona virusa što je najveći dnevni broj novozaraženih.

Preminulo je 13 osoba, od početka epidemije 1.084.

Do sada, virus je potvrđen kod više od 36 hiljada građana, a trenutno je skoro 13 hiljada aktivnih slučajeva.

U bolnicama u zemlji liječi se blizu 900 pacijenata.

Izvor: Agencije