Čović, Ivanić i Izetbegović doputovali u Beograd

Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić razgovarat će u srijedu sa čelnicima Srbije (Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je u utorak naveče radnu večeru za članove tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine – predsjedavajućeg Dragana Čovića i članove Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića, koji su doputovali u Beograd.

Zvaničnici su tokom večere razgovarli o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i infrastrukturnim projektima.

“Sa predsedavajućim i članovima Predsedništva BiH tokom radne večere razgovaramo o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i infrastrukturnim projektima”, objavio je Vučić na svom Twitter nalogu, uz zajedničku fotografiju sa gostima iz BiH.

Za članove bh. Predsjedništva predsjednik Srbije priredit će u srijedu svečani doček ispred Palate Srbija, gdje će biti održani i razgovori, a najavljeno je i obraćanje medijima.

Čović, Izetbegović i Ivanić zatim će razgovarati s premijerkom Srbije Anom Brnabić, a zvaničnu posjetu završit će sastankom s predsjednicom Skupštine Majom Gojković, u popodnevnim satima.

Kako je ranije najavljeno, razgovorat će se o unapređenju bilateralnih odnosa dvije zemlje, jačanju ekonomske saradnje i evropskim integracijama.

‘Bez jedinstvenog stava Predsjedništva BiH’

Ranije je Mladen Ivanić rekao da smatra da posjeta Beogradu važna, prije svega zato da bi se smanjile političke tenzije, ali i kao prilika da se riješi makar dio praktičnih pitanja između Srbije i Bosne i Hercegovine.

On je kazao i da se plaši da će to teško biti postignuto, s obzirom da su odnosi unutar Bosne i Hercegovine loši, zbog čega već dugo nema usaglašavanja mnogih pitanja u Predsjedništvu, pa tako ni u vezi s posjetom Beogradu, čak ni i o tome koje su teme te posjete.

“Plašim se da ćemo u mnogim stvarima imati različite stavove, a za to krivac nije Srbija, već Bosna i Hercegovina”, rekao je Ivanić i predvidio da će razgovori biti opterećeni nepostojanjem unutrašnje saglasnosti, ne samo u vezi s pitanjima koja se tiču odnosa s Beogradom, već mnogim pitanjima koja su godinama neriješena.

“Kao što su Mostar, različita viđenja Bošnjaka i Hrvata u odnosu na Izborni zakon Bosne i Hercegovine, stalne tenzije na relaciji Banja Luka – Sarajevo… Samim tim, i kada je riječ o posjeti Beogradu nema jedinstvenog stava u nastupu”, naveo Ivanić.

Izvor: Agencije