Cosby i Polanski izbačeni iz Akademije

Cosby (80) je prošle je sedmice optužen zbog drogiranja i seksualnog napada na Andre Constand 2004. godine (Arhiva)

Komičar Bill Cosby i Oscarom nagrađeni reditelj Roman Polanski izbačeni su iz Akademije filmskih umjetnosti i nauka, saopćeno je u četvrtak.

Cosby i Polanski su prvi članovi koji su izbačeni zbog kršenja kodeksa ponašanja koji je Akademija usvojila u decembru nakon što je u javnost izašao niz optužbi o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju u industriji zabave.

Cosby (80), poznat kao “Američki tata” zbog svoje očinske uloge u popularnoj humorističnoj seriji iz osamdesetih godina imena “Cosby Show”, prošle je sedmice optužen zbog drogiranja i seksualnog napada na Andre Constand 2004. Prijeti mu do 30 godina zatvora.

Seks s maloljetnicom

Polanski (84) koji je 2003. dobio Oscara za režiju ratne drame “Pijanist” priznao je da je 1977. imao nezakonit seks s trinaestogodišnjakinjom u Los Angelesu.

Taj francusko-poljski reditelj živi u Francuskoj, a iz Sjedinjenih Američkih Država je pobjegao iz straha da će dobiti veliku zatvorsku kaznu. Njegov slučaj još uvijek je u toku. Ni njegovi ni Cosbyjevi predstavnici nisu još komentirali ovu odluku Akademije.

Dosad su iz Akademije izbačena četiri člana. Nekad moćan filmski producent Harvey Weinstein izbačen je u oktobru nakon što ga je nekoliko žena optužilo za godine seksualnog uznemiravanja, što je i pokrenulo društveni pokret #MeToo. Weinstein (66) je odbacio navode da je imao spolni odnos bez saglasnosti.

Glumac Carmine Caridi izbačen je 2004. jer je distribuirao kopije filmova koji su poslani članovima Akademije.

Izvor: Agencije