Conrad Murray osuđen na četiri godine

Murray, po sudiji, nije pokazao da se kaje (EPA)

Doktor Michaela Jacksona, Conrad Murray, osuđen je danas na maksimalnu kaznu od četiri godine zatvora za ubistvo pop zvijezde iz nehata 2009. godine.

„Michael Jackson nije umro zbog jednog izolovanog događaja ili incidenta. Umro je zbog sveukupnih okolnosti koje se direktno mogu pripisati doktoru Murrayu“, rekao je sudija Michael Pastor u sudu u Los Angelesu, ističući da se osuđeni nimalo ne kaje.

Roditelji, braća i sestre preminulog Jacksona su bili na današnjem izricanju presude, ali se nisu obračali medijima. Umjesto njih, to je uradio porodični prijatelj i advokat Brian Panish koji je pročitao saopćenje u ime troje djece legendarnog pjevača i ostalih članova njegove porodice.

U saopćenju se navodi kako su djeca Michaela Jacksona kazali pred sudom u Los Angelesu kako su izgubili svog “oca, najboljeg prijatelja i druga u igri” kada je pjevač preminuo. Ipak, istakli su kako ne traže “osvetu”.

Od sudije se tražilo da donese “kaznu koja će podsjetiti ljekare da ne mogu prodavati svoje usluge onima koji im ponude najviše novca”.

“Kao Michaelovi roditelji nikada nismo ni pomislili da ćemo biti svjedoci njegovoj smrti”, pročitao je Panish u ime Katherine i Joea Jacksona, roditelja pjevača. “Ne postoje riječi da opišu gubitak našeg voljenog brata, sina, oca i prijatelja.”

Odšteta od 100 miliona dolara

Sudija je, također, kazao da će se na slijedećem zasjedanju suda u ovom slučaju 23. januara odlučiti o visini iznosa koji će Murray morati platiti na ime odštete Jacksonovoj djeci, zbog izgubljenih prihoda koje je mogao ostvariti od koncerata koji su planirani prije nego što je pjevač umro. 

Tužitelji su tražili maksimalnu kaznu od četiri godine zatvora kao i odštetu od 100 miliona američkih dolara, koliko je procjenjena zarada od 50 koncerata turneje “This is it” koju je Jackson trebao održati. Također je zatraženo da Murray plati troškove komemoracije i sahrane Jacksona koji iznose 1,8 miliona dolara.

Michael Jackson je preminuo 25. juna 2009. od prevelike količine jakog anestetika „propofola“, a Murray je 7. novembra proglašen krivim za ubistvo pop zvijezde iz nehata.

Izvor: Agencije