Oglasi

Članovi Predsjedništva BiH danas sa Erdoganom i Vučićem

Recep Tayyip Erdogan, Aleksandar Vučić, Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović će prisustvovati početku radova na autoputu Sarajevo - Beograd u Sremskoj Rači.
Predsjednik Turske sastao se u ponedjeljak u Palati Srbija u Beogradu s kolegom iz SrbijeEPA-EFE

Drugog dana posjete Srbiji, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i njegov domaćin Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, u Beogradu će biti domaćini trilateralnog samita njihove dvije države i Bosne i Hercegovine, nakon koga su predviđene zajedničke izjave za medije.

Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodit će članovi Predsjedništva ove države, trenutno predsjedavajući Željko Komšić te članovi Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Nakon samita, čelnici tri države prisustvovat će svečanoj ceremoniji polaganja kamen-temeljca za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo u Sremskoj Rači.

Kako najavljuju iz kabineta bh. Predsjedništva i predsjednika Srbije, za 13:00 sati je predviđeno zajedničko fotografiranje učesnika trilaterale, da bi potom uslijedio 45-minutni sastanak u Palati Srbija u Beogradu.

Nakon sastanka su predviđene izjave za medije, nakon čega će se Erdogan, Vučić, Komšić, Dodik i Džaferović trebali zaputiti ka Sremskoj Rači.

Autoput Beograd - Sarajevo značajan je za povezivanje cijele regije, navodi agencija Tanjug, koja dodaje kako su radovi na jednom dijelu prstena autoputa, dionica između Sremske Rače i Kuzmina, u toku.

Konstruktivna uloga Ankare

Predsjednik Turske sastao se u ponedjeljak u Palati Srbija u Beogradu s kolegom iz Srbije.

Erdogan je ocijenio kako su odnosi između dvije države izuzetni, čemu je u velikoj mjeri, kako je rekao, doprinos dao njegov domaćin Vučić.

Veliki značaj pridaje, istakao je Erdogan, trilateralnom sastanku Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, koji, kako je rekao, nije dugo održan.

Ankara igra i nastavit će igrati konstruktivnu ulogu u stabilnosti i dobrobiti Balkana, kazao je i dodao kako Turska podržava euroatlantski smjer regije.

"Naša država nastavit će raditi na podržavanju mira na Balkanu, da postojeći problemi ostanu iza. Održat ćemo trilateralni sastanak Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine, koji dugo nije održan. Počet ćemo projekat autoputa Beograd - Sarajevo. To će biti most mira, koji će povezivati srca naroda", rekao je Erdogan.

Vučić je istakao kako je od posebnog značaja trilaterala s liderima Turske i Bosne i Hercegovine, jer to ima ogroman utjecaj i značaj posebno u trenucima kada je sve prilično trusno i kada jedna iskra može napravi mnogo problema u regiji.

"Za nas je od izuzetnog značaja što sa Turskom možemo da razgovaramo sa Bosnom i Hercegovinom. Postoje predlozi da napravimo sledeće godine kvadrilateralu, da dodamo Rusku Federaciju. Mislim da je moguće da i to održimo", kazao je Vučić.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.