Oglasi

Čileanski predsjednik proglasio vanredno stanje

Demonstranti odjeveni u crne trenerke s kapuljačom podmetnuli su požar na nekoliko stanica podzemne željeznice.
Tvrtka koja vodi gradsku podzemnu željeznicu objavila je da će cijela mreža biti zatvorena do ponedjeljkaEPA

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera proglasio je u subotu rano ujutro izvanredno stanje u glavnom gradu Santiagu nakon što su u gradu od šest miliona stanovnika haos izazvale demonstracije u kojima je zapaljena zgrada u središtu grada, a podzemna željeznica zatvorena, prenosi Hina.

Demonstranti odjeveni u crne trenerke s kapuljačom, razjareni zbog poskupljenja cijena javnog prijevoza, podmetnuli su požar na nekoliko postaja podzemne željeznice, pljačkali trgovine, zapalili autobus gradskog prijevoza i oštetili metalne vodove na željezničkim postajama tokom petka poslijepodne, pokazale su televizijske snimke te iskazi svjedoka na društvenim mrežama.  

Pinera se u subotu rano ujutro obratio naciji objavivši izvanredno stanje u dvije pokrajine i dvije općine u široj regiji Santiaga, kazavši da se odlučio na to zbog "ozbiljnih i ponovljenih napada na gradski metro, zbog javnog reda i sigurnosti građana te napada na državno i privatno vlasništvo".

U međuvremenu su raspoređeni vatrogasci koji su se borili s podmetnutim požarom na najmanje pet stanica podzemne  željeznice u glavnom gradu. Na video snimci koju je objavilo ministarstvo unutrašnjih poslova vide se oštećeni liftovi i požar kako plamti unutar postaje Cumming u samom središtu grada, dok se u pozadini čuje lupanje i skandiranje.

Vlada poziva na dijalog

Tvrtka koja vodi gradsku podzemnu željeznicu objavila je da će cijela mreža biti zatvorena do ponedjeljka kako bi se procijenila ozbiljna šteta do koje je došlo.

Predsjednik Pinera, koji politički pripada desnom centru, kazao je kako će posegnuti za posebnim zakonom o državnoj sigurnosti kako bi se obračunalo s "kriminalcima" odgovornim za štetu koju je pretrpio grad, iako je kazao kako suosjeća s onima koji su se osjetili pogođeni podizanjem cijena gradskog prijevoza.

Najavio je da će idućih dana vlada pozvati na dijalog kako bi se ublažile posljedice za one koje je pogodilo povećanje cijena.

Gotovo cijelu sedmicu traju demonstracije protiv podizanja cijena javnog prijevoza, prenio je dnevnik La Tercera, koji dodaje da su u petak brojni policajci raspoređeni po postajama metroa nakon što su prosvjedi prerasli u nasilje.

Čile je jedna od najbogatijih latinoameričkih zemalja, no istodobno i zemlja u kojoj vlada možda i najveća nejednakost. Frustracije visokim cijenama života u Santiagu postale su jedna od najvažnijih političkih tema i pokrenule pozive za sveobuhvatnim reformama u poreznom sistemu, radnom zakonodavstvu pa sve do sistema mirovina. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.