Čile će promijeniti ustav iz Pinochetovog doba da primiri proteste

Čile, Protesti, Neredi
Protesti su izbili zbog povećanja cijena karata u podzemnoj željeznici, a dosad je ubijeno najmanje 20 ljudi (Reuters)

Čileanska vlada pristala je napisati novi ustav, kojim bi se zamijenio sadašnji, koji potječe iz vremena diktature Augusta Pinocheta, kako bi smirila višetjedne nasilne prosvjede, prenosi agencija Hina.

Ministar unutarnjih poslova Čilea Gonzalo Blumel kazao je kako su predsjednik desnog centra Sebastian Pinera, članovi predsjedničke administracije i politički saveznici dogovorili da će Kongres voditi proces ponovnog pisanja Ustava.

Čileanci će o prijedlogu Ustava glasovati na referendumu.

“Prije svega, moramo se fokusirati na cilj preustrojavanja društvenog ugovora, što je postavljeno kao temeljni zahtjev naših građana”, rekao je Blumel na novinskoj konferenciji u nedjelju navečer.

Poginulo najmanje 20 osoba

Prosvjedi su izbili prije tri tjedna zbog povećanja cijena karata u podzemnoj željeznici, a dosad je ubijeno najmanje 20 ljudi.

Prosvjednici su opetovano tražili novi ustav.

Kritičari smatraju da postojeći, napisan za vrijeme diktature generala Augusta Pinocheta, koja je trajala od 1973. do 1990., nema legitimitet.

Dijelovi Ustava mijenjani su nekoliko puta od 1980., kad je proglašen, ali kritičari kažu da novi mora sadržavati zaštitu socijalnih prava i povećati uključenost građana u demokratske procese.

Protivnici mijenjanja Ustava tvrde da je postojeći bio stup stabilnosti Čilea, jedne od najbogatijih zemalja Južne Amerike, navodi agencija.

Izvor: Agencije