CIK BiH: Utvrđeni rezultati lokalnih izbora 2020. godine, osim za Srebrenicu i Doboj

Za načelnika opštine Srebrenica i Skupštinu opštine Srebrenica, gradonačelnika Grada Doboja i Skupštinu grada Doboja rezultati će biti utvrđeni dopunskom odlukom CIK-a BiH (Al Jazeera)

Centralna izborna komisija (CIK) BiH potvrdila je na subotnjoj sjednici izborne rezultate lokalnih izbora 2020. za sve gradove i opštine osim za Doboj i Srebrenicu, javlja Anadolija.

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj 94. hitnoj sjednici donijela odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine.

“Za načelnika opštine Srebrenica i Skupštinu opštine Srebrenica, gradonačelnika Grada Doboja i Skupštinu grada Doboja rezultati će biti utvrđeni dopunskom odlukom CIK-a BiH po sticanju neophodnih uslova za utvrđivanje izbornih rezultata za navedene nivoe vlasti u osnovoj izbornoj jedinici Srebrenica i osnovnoj izbornoj jedinici Doboj”, navodi se u odluci CIK-a.

Tri dana za podnošenje zahtjeva

Odluka o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora u BiH 2020. godine stupa na snagu danom donošenja i danas je objavljena na internet stranici Centralne izborne komisije BiH, i smatra se da je danom objave ista dostavljena svim učesnicima u izbornom procesu.

Sljedeća tri dana predviđena su za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića.

“U skladu sa članom 6.9 stav (1) i (2) Izbornog zakona BiH protiv odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u BIH 2020. godine može se putem CIK BiH podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana objave odluke na web stranici Centralne izborne komisije BiH”, kaže se u saopštenju CIK-a.

Centralna izborna komisija BiH naređuje ponovno brojanje glasačkih listića ako utvrdi da je učinjena povreda Izbornog zakona BiH i da ta povreda utiče na dodjelu mandata.

U zaključeni Centralni birački spisak, na dan 1. oktobar u ponoć, upisano je ukupno 3.283.380 birača, zaključeno je iz CIK-a.

Izvor: Agencije