Cijene nafte stabilne uprkos prognozi IEA o padu potražnje

Ruski ministar energetike kaže da ne očekuje ishitrene odluke o smanjenju proizvodnje na sastanku nadzornog odbora OPEK-a (EPA)

Cijene nafte su danas ostale stabilne iako je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) snizila prognozu o tražnji za 2020. zbog ograničenja putovanja bez presedana u novijoj historiji, pošto su podaci o padu američkih zaliha crnog zlata pružili izvjesnu podršku cijenama.

Sjevernomorska nafta Brent pala je za 12 centi ili 0,3 posto, na 45,31 dolara za barel, a američka WTI nafta je skliznula za sedam centi, ili 0,2 procenta, na 42,60 dolara po barelu, javlja Reuters.

IEA je smanjila projekcije globalne tražnje za naftom za 2020. godinu za 8,1 miliona barela dnevno, na 91,9 miliona barela dnevno, navodeći kao razlog ograničenje putovanja zbog pandemije COVID-19.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) procijenila je jučer da će svjetska potražnja za naftom ove godine pasti za 9,06 miliona barela dnevno, što je više u odnosu na pad tražnje od 8,95 miliona barela dnevno, koliko je predviđala prije mjesec dana.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je rekao danas da ne očekuje ishitrene odluke o smanjenju proizvodnje na sastanku nadzornog odbora OPEC-a i njegovih saveznika iduće sedmice, jer je tržište nafte stabilno.

Veća potražnja

Na današnje stabilno kretanje cijena nafte utjecao je izvještaj američke Agencije za energetske informacije (IEA) da su zalihe crnog zlata, benzina i naftnih destilata pale prošle sedmice, i da rafinerije povećavaju proizvodnju jer se tražnja poboljšava.

Cijene nafte se kreću od sredine juna u ograničenom rasponu, pri čemu je vrijednost Brenta oscilirala između 40 i 46 dolara za barel, a cijena WTI nafte između 37 i 43 dolara po barelu.

Tržišta i dalje iščekuju pomak naprijed u pregovorima o novom američkom paketu stimulativnih mjera i budno prate napetosti u odnosima između SAD i Kine uoči trgovinskih pregovora zakazanih za 15. august.

Izvor: Agencije