Cijene nafte skočile iznad 44 dolara nakon nove vijesti o vakcinama

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 1,48 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje (AP)

Cijene nafte skočile su na međunarodnim tržištima iznad 44 dolara nakon što je američka korporacija Moderna objavila da je efikasnost njene eksperimentalne vakcine protiv COVID-a 19 94,5 posto.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 1,48 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,26 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 1,5 dolara i njime se trgovalo po 41,63 dolara.

Tržišta je na početku sedmice oraspoložila objava Moderne da se njena eksperimentalna vakcina protiv korona virusa pokazala efikasnom kod 94,5 posto učesnika u trećoj fazi kliničkog ispitivanja. Kompanija planira podnijeti zahtjev za odobrenjem vakcina u SAD-u u narednim sedmicama.

Objava Moderne nadovezuje se na prošlosedmičnu obavijest američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha da je njihova eksperimentalna vakcina prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja pokazala efikasnost kod nešto više od 90 posto ispitanika.

Podaci iz Kine i Japana

Na tržištima se nadaju da bi vakcina mogla umanjiti štetu koju je u globalnoj ekonomiji prouzrokoavala pandemija korona virusa.

Japan je u trećem tromjesečju izašao iz recesije a kineske brojke pokazuju da su rafinerije u oktobru svakodnevno prerađivale rekordne količine sirove nafte.

Dobro raspoloženje podržavaju i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, koji su u prošlom mjesecu smanjili proizvodnju čak i nešto više od dogovorenih 7,7 miliona barela dnevno.

Prema prvobitnom dogovoru, od januara bi trebali ublažiti rezove, na nekih 5,7 miliona barela dnevno, ali u posljednje vrijeme signaliziraju da bi mogli produžiti važeći sporazum i na iduću godinu.

Za utorak zakazan je sastanak ministarskog odbora OPEC+, koji bi mogao preporučiti promjene proizvodnih kvota. Svi će ministri razmotriti njihove prijedloge na sastanku 30. novembra i 1. decembra.

Ne može se poreći da je tržište nafte u potpunosti u rukama OPEC+, jer je ta organizacija jedini razlog zašto cijene nafte nisu 20 dolara po barelu, te je njihov predstojeći sastanak značajan, rekao je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Izazov će za OPEC+ biti brzi oporavak proizvodnje u Libiji, na više od 1,2 miliona barela dnevno, uz paralelno slabljenje nade da će se potražnja za gorivima ove zime oporaviti, s obzirom na usporavanje prometa širom Evrope i SAD-a.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u petak iznosila 42,05 dolara, što znači da je pala 92 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Izvor: Agencije