Cijena nafte porasla za gotovo 80 posto

Tržište nafte se postepeno oporavlja. Cijena barela je od početka godine porasla za 80 posto, uprkos činjenici da se zemlje članice OPEC-a nisu uspjele dogovoriti o ograničenja proizvodnje.

Koji su faktori uticali na rast cijena nafte na svjetskom tržištu, i kakva su dalja očekivanja, otkriva Emir Nuhanović.

Treći sastanak OPEC-a ove godine protekao je u znatno drugačijem raspoloženju u odnosu na prethodna dva. Pritisak da se smanji proizvodnja nafte oslabio je, što znači da se možemo odmaknuti i sagledati cjelovitu sliku naftne industrije.

Cijena nafte početkom godine bila je sjajna za vozače, i ne tako dobra za zemlje proizvođače. Barel nafte tada se spustio ispod 28 dolara, što na tržištu znači da ste rezervoar automobila mogli napuniti za 50 do 60 eura.

Budžetski deficiti

Vlade zemalja gdje nafta čini značajan dio izvoza, našle su se u situaciji da moraju planirati velike budžetske deficite… Među njima čak i Saudijska Arabija.

Od tada, cijena nafte je porasla za gotovo 80 posto, na današnji nivo od gotovo 50 dolara za barel. Zašto?

Prije svega, nagli pad krajem prošle godine uzrokovan je iznenadnim prezasićenjem tržišta. Povećana je eksploatacija nafte iz škriljca, a na tržište se vratio i Iran sa svojom naftom. Sa druge strane, ekonomija jednog od najvećih potrošača nafte – Kine, počela je pokazivati ozbiljne znakove usporavanja. I kada se vidjelo da je barel u slobodnom padu, veliki proizvođači nafte se nisu mogli dogovoriti da zajedno smanje proizvodnju.

Faktori rasta

Rast cijena proteklih mjesec dana, uzrokovan je gotovo slučajno. Požari koji bjesne Albertom u Kanadi, blokirali su proizvodnju nafte iz katranskog pijeska. Također, sukobi u Nigeriji smanjili su proizvodnju nafte u toj zemlji na dvadeset posto njenih kapaciteta.

Rezultat – smanjena proizvodnja uz blagi rast potražnje, rezultira rastom cijena.

Koliko će porasti? To niko ne može znati, ali tržišni eksperti se slažu da bi cijena od 65 dolara po barelu, bila poštena cijena. Tako barem smatra predsjednik OPEC-a – katarski ministar energije Muhamed Saleh Al Sada.

U konačnici, nafta košta onoliko koliko je neko spreman da je plati. A činjenica da je cijena porasla za 20 dolara u proteklih pet mjeseci, je svojevrstan dokaz, barem OPEC-u, da tržište vodi glavnu riječ prilikom određivanja cijene crnog zlata.

Izvor: Al Jazeera