Cijeli svijet čestita Francuskoj, ali i Hrvatskoj

Osim Putina, dodjeli medalja, priznanja i pehara prisustvovali su i Grabar-Kitarović i Macron (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je, nakon pobjede nogometne reprezentacije Francuske nad Hrvatskom u finalu Svjetskog prvenstva, kako je “vrlo ponosan” na nacionalni tim. No, ponosan je i na hrvatsku reprezentaciju.

“Tražio sam od francuskih nogometaša samo jednu stvar kad smo se sreli uoči odlaska na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji – drugu zvijezdu”, kazao je Macron misleći na drugi naslov svjetskog prvaka.

“Jako, jako sam ponosan na njih”, kazao je Macron.

Francuski predsjednik imao je također samo riječi pohvale i za hrvatski tim koji je osvojio drugo mjesto na Mundijalu.

“Vrlo ponosan sam i na hrvatski tim koji igra veličanstven nogomet”, dodao je Macron.

Zajedno s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i ruskim liderom Vladimirom Putinom, Macron je prisustvovao dodjeli medalja, priznanja i pobjedničkog pehara.

Trump čestitao Francuskoj, ali i Putinu

Macronu i Putinu čestitao je i američki predsjednik Donald Trump.

Prvo je čestitao Francuskoj na osvajanju titule svjetskog prvaka, kazavši da francuski tim igra “izvanredan nogomet”.

“Čestitke Francuskoj koja je pokazala izvanredan nogomet”, napisao je Trump na Twitteru.

“Čestitke i predsjedniku Putinu i Rusiji na organizaciji doista genijalnog svjetskog prvenstva, jednog od najboljih”, dodao je Trump, koji se u ponedjeljak u Helsinkiju treba sastati s Putinom.

Američki predsjednik čestitao je i Hrvatskoj na osvajanju drugog mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu istaknuvši da je u Moskvi odigrano “izvanredno finale”.

Ured hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović objavio je i fotografiju iz svlačionice ‘Vatrenih’. U društvu nogometaša, osim predsjednice Grabar-Kitarović, bio je i njezin ruski kolega Putin.

Čestitka iz Vijeća Evrope

Neposredno nakon završetka finalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva iz Vijeća Europe, najbrojnije europske organizacije sa sjedištem u Strasbourgu, stigle su čestitke upućene na adresu pobjedničke francuske ekipe, ali i osvajača drugog mjesta Hrvatske. 

“Vijeće Europe čestita Francuskoj na osvajanju Svjetskog nogometnog prvenstva, a također i Hrvatskoj, na zasluženom drugom mjestu”, piše u čestitci organizacije koja okuplja 47 članica šire europske regije.

Vijeće Europe također je zahvalilo Rusiji koja je bila domaćin, kako se ističe, “fantastičnog” Svjetskog prvenstva 2018. uz poruku “Neka se duh sporta nastavi”.  

Mediji puni pohvala

I francuski mediji puni su pohvala za drugu svjetsku titulu reprezentacije Francuske.

L'Equipe navodi kako je francuska ekipa u nedjelju ispisala novu stranicu francuske nogometne povijesti.

“Pobijedivši Hrvatsku rezultatom 4:2 naša ekipa je uspjela tamo gdje nisu bili uspješni ostali favoriti u Rusiji”, navodi list koji dodaje da je to veliki uspjeh u finalu protiv protivnika koji je predstavljao veći problem nego što su očekivali.

Taj francuski sportski list ističe da je izbornik Didier Deschamps tek treći čovjek na svijetu koji je osvojio pehar kao igrač i kao trener, nakon Brazilca Zagalla i Nijemca Beckenbauera.

“Francuska je ponovo na vrhu svijeta. Dvadeset godina nakon prvog pehara, ‘plavi’ su uspješno okončali dugo i naporno natjecanje u svoju korist”, ističe Le Figaro.

“Zaboravljene su sumnje s početka ovog Svjetskog prvenstva, nogometaši Didiera Deschampsa su ispisali novu stranicu povijesti francuskog nogometa. Nakon što smo dokazali momčadski duh tijekom dvije posljednje utakmice, ‘plavi’ su obilježili ovo finale svojom ubitačnom realizacijom, dodaje Le Figaro.

Političke i sportske zvijezde na tribinama

Finale svjetskog nogometnog prvenstva u Moskvi na tribinama stadiona Lužnjiki pratili su brojni uglednici iz svijeta, politike, sporta i zabave

Završni susret World Cupa pratio je i ruski predsjednik Vladimir Putin, a na tribinama je bila i hrvatska predsjednica Kolina Grabar-Kitarović u društvu supruga Jakova, te francuski predsjednik Emmanuel Macron sa suprugom Brigitte.

Utakmicu je pratio i predsjednik FIFA-e Gianni Infantino, njegov savjetnik Zvonimir Boban, predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker, njegov francuski kolega Noel le Graet, te brojne nogometne legende kao što su Diego Maradona, Ronaldinho, Francesco Totti, Lothar Matthaus, Luis Figo, Mario Kempes, Samuel Eto'o, Rivaldo, Didier Drogba, Arsene Wenger…

Susret je pratio i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach, tenor Placido Domingo, bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, legendarni ruski hokejaš Aleksander Ovečkin…

Hrvatske boje branili su Dario Šimić, Igor Štimac, Tonći Gabrić, Stjepan Tomas, Ardijan Kozniku, Zoran Mamić, Silvio Marić…

Izvor: Agencije