Oglasi

Chelsea Manning kandidira se za senatoricu

Manning odslužila sedam godina kazne u vojnom zatvoru zbog krađe povjerljivih dokumenata i njihove predaje WikiLeaksu.
Chelsea Manning rođena je kao Bradley Manning i tako se zvala do 2013. i izražene želje da promijeni spolReuters

Bivša američka vojnoobavještajna analitičarka Chelsea Manning, koja je odslužila sedam godina kazne u vojnom zatvoru zbog krađe povjerljivih dokumenata i njihove predaje WikiLeaksu, kandidira se za senatoricu Demokratske stranke iz savezne države Maryland, objavila je Federalna izborna komisija.

Zbog najvećeg odavanja povjerljivih informacija u historiji SAD-a, Manning je bila osuđena na 35 godina zatvora. 

Nekoliko dana prije isteka mandata pomilovao ju je bivši predsjednik Barack Obama, a iz zatvora u Fort Leavenworthu u Kansasu puštena je u maju prošle godine. 

Chelsea Manning rođena je kao Bradley Manning i tako se zvala do 2013. i izražene želje da promijeni spol.

'Pravo lice rata'

Manning je radio kao vojnoobavještajni analitičar u Iraku. Godine 2013. proglašen je krivim i osuđen za špijunažu zbog dostave više od 700.000 dokumenata, videozapisa i diplomatskih depeša WikiLeaksu, međunarodnoj organizaciji koja objavljuje informacije iz anonimnih izvora.

Među dostavljenim dokumentima bili su i dosjei o zatočenicima u Guantanamu i izvještaji o incidentima u vojsci.

Tužiteljstvo ga je tokom suđenja nazvalo izdajicom čiji su potezi ugrozili živote američkih vojnika. Odbrana je tvrdila da se radi o osobi s dobrim namjerama koja je željela otkriti pravo lice rata.

Nedugo nakon izricanja presuda, Manning je objavio da se oduvijek osjećao kao žena, promijenio je ime i zatražio hormonsku terapiju i operaciju promjene spola.  

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.