Oglasi

CG: Za nepoštivanje državnih simbola do 20.000 eura kazne

Predviđene su novčane kazne od 1.000 do 20.000 eura za nepoštivanje grba, himne i zastave Crne Gore.
Zakonom se uvodi obaveza da se zastava stalno vijori na zgradama organa lokalnih samouprava i javnih ustanovaEPA/Ilustracija

Skupština Crne Gore usvojila je u ponedjeljak izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti, kojim su predviđene visoke novčane kazne za nepoštivanje grba, zastave i himne te države.

Za usvajanje Zakona glasala su 43 zastupnika, a suzdržanih i glasova protiv nije bilo, prenosi Anadolija.

Predviđene su novčane kazne od 1.000 do 20.000 eura za pravno lice koje upotrijebi grb i zastavu u umjetničkom stvaralaštvu, nastavnom i obrazovnom radu na način kojim se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Zastava na državnim institucijama 

Tolika kazna, kako se navodi, predviđena je ako se na grbu ili zastavi izvrši bilo šta, ispravi, doda ili izmijeni, upotrijebe kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model ili ako se zastava postavi tako da dodiruje tlo ili kao prostirka ili zavjesa.

Zakonskim izmjenama predviđene su i kazne ako se u tekstu ili melodiji himne izvede bilo kakva njena izmjena ili se izvede na način i u prilikama koji vrijeđaju ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Kazne za odgovorna lica iznose od 300 do 2.000 eura, za fizička lica oisto toliko, a za preduzetnike od 300 do 6.000 eura.

Zakonom se uvodi obaveza da se zastava stalno vijori na zgradama organa lokalnih samouprava i javnih ustanova čiji je osnivač država.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.