Četiri žrtve COVID-19 u S. Makedoniji, 100 oboljelih u Srbiji

Novi slučajevi zaraze u zemljama Zapadnog Balkana (EPA)

U Srbiji je, u posljednja 24 sata, potvrđeno 100 novih slučajeva korona virusa, a još jedna osoba je preminula.

Do u 15 sati u ovoj državi su potvrđena ukupno 10.833 slučaja COVID-19. Od posljednjeg izvještaja testirani su uzorci 6.198 osoba, od kojih je 100 pozitivno, objavljeno je na internetskoj stranici Covid19.rs, prenosi Tanjug.

Agencija dodaje kako je do sada testirana 196.881 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja. Hospitalizovano je 766 osoba, dok je na respiratoru trenutno 13 pacijenata. Izliječeno je 5.067 pacijenata u Srbiji.

U posljednja 24 sata preminula je jedna osoba, tako da je ukupan broj preminulih od početka epidemije 235.

Ukinuta kućna izolacija u RS

U Sjevernoj Makedoniji četvoro pacijenata je preminulo u protekla 24 sata od posljedica korona virusa, javlja novinarka Al Jazeere Milka Smilevska.

Otkriveno je 19 novih slučajeva, a 16 pacijenta je ozdravilo.

Registrirano je 1.858 pacijenta od početka epidemije, 1.367 su ozdravili, 110 preminuli.

Aktivno je 381 slučaja, dodaje Smilevska.

U posljednja 24 sata u bh. entitetu Republika Srpska obavljeno je testiranje 529 laboratorijskih uzoroka, a prisustvo novog tipa korona virusa potvrđeno je kod 14 osoba, saopćio je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske danas će razmatrati Prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja koje je na teritoriji tog entiteta uvedeno početkom aprila usljed situacije nastale širenjem korona virusa.

U međuvremenu, u tom bosanskohercegovačkom entitetu ukinuta je mjera kućne izolacije od 14 dana.

Entitetski premijer Radovan Višković je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske potvrdio da inspektori od sutra neće biti na graničnim prijelazima i da se rješenja o kućnoj izolaciji više neće izdavati.

Republika Srpska će tražiti sutra od Vijeća ministara da se u BiH omogući ulazak bez testiranja i samoizolacije, kao što je to uradila Srbija, rekao je Višković.

Broj zaraženih

Do sada je na području Bosne i Hercegovine registrovano 2.321 slučajeva korona virusa, a oporavile su se 1.522 osobe. Od posljedica bolesti COVID-19 preminule su 134 osobe.

Na Kosovu je registrovan samo jedan novi slučaj korona virusa, a izliječeno je još 15 pacijenata, saopćio je Institut za javno zdravlje u Prištini.

Pozitivan slučaj je slučaj kontakta iz opštine Orahovac, prenosi Tanjug.

Ukupan broj zaraženih od početka pandemije sada iznosi 989, dok je zabilježeno 29 smrtnih slučajeva.

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata registrovana dva nova slučaja zaraze korona virusom, saopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

U Hrvatskoj su dosad potvrđene ukupno 2.234 oboljele osobe, a 1.978 osoba se oporavilo. Dosad je preminulo 96 osoba

Novooboljeli su iz Vukovarsko-srijemske i Koprivničko-križevačke županije.

Izvor: Al Jazeera i agencije