Češki predsjednik: Ambasador SAD-a nepoželjan u mom uredu

Zeman: Ne mogu zamisliti da bi češki ambasador u Washingtonu predsjedniku SAD-a dijelio savjete gdje putovati (Getty Images)

Češki predsjednik Miloš Zeman žestoko je napao američkog ambasadora u njegovoj zemlji Andrew Shapiro i proglasio ga nepoželjnim u svome uredu, jer je kritizirao njegovu namjeru da otputuje u Moskvu, na proslavu 70. godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata.

“Nakon te izjave, vrata Praškog dvorca zatvorena su za ambasadora Shapira”, rekao je Zeman u nedjelju za internetske novine Parlamentnilisty.cz.

Praški je dvorac sjedište češkog predsjednika, a Shapiro je krajem marta izrazio nerazumijevanje za Zemanovu namjeru da putuje u Moskvu, na proslavu godišnjice svršetka Drugog svjetskog rata.

“Ne mogu zamisliti da bi češki ambasador u Washingtonu predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država dijelio savjete gdje putovati. Ne dopuštam da neki ambasador učestvuje u planiranju mojih putovanja”, rekao je češki predsjednik.

Domaće kritike

Shapiro je krajem marta na češkoj televiziji izjavio da bi Zeman mogao biti jedini čelnik neke od zemalja članica Evropske unije na proslavi u Moskvi.

To je malo “nezgodno”, rekao je ambasador, dodajući kako nije njegova zadatak da govori češkom predsjedniku šta treba činiti.

Najavljeno Zemanovo putovanje u Moskvu 9. maja i u Češkoj je izazvalo kritike.

Opozicija i dio vladajućih socijaldemokrata (CSSD), uključujući i ministra vanjskih poslova Lubomira Zaoraleka, kritiziraju Zemanovu namjeru da učestvuje na tradicionalnoj vojnoj paradi 9. maja u Moskvi.

Razlozi kritike u prvom redu su ruska aneksija Krima i ruska politika prema Ukrajini.

Izraz zahvalnosti

Kritičari smatraju da će Zeman biti jedini visoki predstavnik EU-a na svečanosti u Moskvi.

On je na kritiku odgovorio tvrdnjom kako želi podsjetiti na 150.000 sovjetskih vojnika koji su poginuli tokom oslobođenja tadašnje Čehoslovačke od nacista.

Osim toga, put u Moskvu je “izraz zahvalnosti” za to da se danas u Češkoj ne mora govoriti njemački jezik, rekao je češki predsjednik.

Prema ruskim medijima, na proslavi u Moskvi 9. maja, osim Zemana, bit će i najviši predstavnici Grčke i Kipra.

Izvor: Agencije