Oglasi

Češki Parlament izglasao porez za crkve

Oporezovat će se isplate koje crkve dobijaju kao naknadu za zaplijenjenu imovinu tokom komunizma.
Neki zastupnici su već najavili da će tražiti ocjenu ustavnosti odlukeIlustracija

Donji dom češkog Parlamenta je izglasao oporezivanje isplata koje crkve dobijaju kao nadoknadu za zaplijenjenu imovinu tokom komunističke vladavine, što je bio ključan zahtjev sadašnje Češke komunističke stranke - KSČM za podržavanje manjinske Vlade lijevog centra.

Zastupnici vladajuće stranke ANO premijera Andreja Babiša i njihovi manjinski partneri soacijaldemokrati pridružili su se komunistima i stranci krajnje desnice Sloboda i direktna demokratija - SPD, pa je prijedlog zakona prošao sa 106 glasova, prenijela je Hina.

Donji dom ima 200 zastupnika.

Sve manji utjecaj na društvo

Obeštećenja crkvama, ali u najvećoj mjeri Katoličkoj crkvi, počela su 2013. godine i iznose dvije milijarde kruna (oko 78 miliona eura) godišnje u razdoblju od 30 godina.

One pokrivanju crkvenu imovinu koju su joj komunističke vlasti zaplijenile nakon Drugog svjetskog rata, a vlasti je nisu mogle vratiti prema zakonu o restituciji, jer su, naprimjer, promijenile vlasnika u međuvremenu.

Zakon mora potvrditi Senat (Gornji dom Parlamenta), a neki su zastupnici već najavili da će tražiti ocjenu ustavnosti.

Crkvene vlasti, čiji je utjecaj na češko društvo sve manji, suočene su i s postepenim smanjenjem doprinosa Vlade platama svećenika i ostalim crkvenim troškovima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.