Oglasi

CERN ne želi naučnika koji tvrdi da je fizika za muškarce

Italijanski naučnik Alessandro Strumia rekao da su muškarci sve više diskriminirani na području fizike.
CERN u saopćenju ocjenjuje posebno šokantnom prezentaciju koju je iznio pozvani naučnikEPA

CERN je prekinuo saradnju s italijanskim naučnikom koji je rekao da je fizika samo za muškarce i optužio žene da dobivaju mjesta u toj branši samo zbog rasprave o ravnopravnosti spolova.

U petak je evropska organizacija za nuklearna istraživanja organizirala seminar u Ženevi na koji je bio pozvan Alessandro Strumia, italijanski naučnik sa univerziteta u Pisi.

Više naučnica koje su sudjelovale na tom seminaru odmah je na društvenim mrežama podijelilo njegove seksističke izjave.

AFP piše kako on nije bio na seminaru, ali je agencija imala uvid u prezentaciju Strumije u kojoj kaže da su muškarci sve više diskriminirani na području fizike.

Rasprave o pitanju spola

Sve važniju ulogu žena na radnim mjestima vezanim uz fiziku on objašnjava isključivo sve većim brojem rasprava o pitanju spola, a ne njihovim kvalifikacijama

U svojoj prezentaciji kaže: "Fiziku su izmisliti i izgradili muškarci, u to područje ne ulazi se pozivnicom".

"Fizika nije seksistička prema ženama, Ali istina nije važna jer radi se o političkoj borbi izvana".

CERN, kojemu je na čelu Italijan Fabiola Gianotti, u saopćenju ocjenjuje "posebnom šokantnom prezentaciju koju je iznio taj pozvani naučnik".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.