Čelnik Vrhovnog suda Venecuele odbacio američke prijetnje

Potpredsjednika Skupštine Edgara Zambranoa uhapsila je policija, tvrdi opozicija (EPA)

Predsjednik Vrhovnog suda Venecuele Maikel Moreno odbacio je američke prijetnje sankcijama za članove tog suda ako ne odbace Vladu predsjednika Nicolasa Madura, dok je opozicijski lider Juan Guaido istog dana izjavio da su vlasti Madura uhapsile potpredsjednika Narodne skupštine.

Ministarstvo finansija SAD-a uvelo je 2017. godine sankcije protiv Morena i sedam glavnih članova ustavnog vijeća suda za odluke koje su “uzurpirale autoritet” zakonodavnog tijela pod nadzorom opozicije i Narodne skupštine, sada na čelu s Guaidom.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence izjavio je ranije da će Trumpova administracija uskoro sankcionirati preostalih 25 članova suda, za koje opozicija kaže da su Madurove pristalice.

Neuspješna prošlosedmična pobuna

“Mike Pence pokušava utjecati na vrhovne pravne vlasti Venecuele prijetnjama koje krše načela nezavisnosti, samoodređenja i suvereniteta”, kazao je Moreno u komentarima emitiranim na državnoj televiziji, dodajući da ih se “ne može ucjenjivati ​​i nikada se nećemo klanjati stranoj vladi koja nastoji kršiti suverenitet naše zemlje”.

Pence je u utorak izjavio kako SAD ukida ekonomske sankcije protiv bivšeg venecuelanskog generala koji se okrenuo protiv Madura, kako bi potaknuo ostale Madurove saveznike da slijede taj primjer.

Pokušaj pobune prošle sedmice, na čelu s Guaidom, kojeg su SAD i druge zapadne zemlje priznale kao legitimnog šefa države, nije uspio izbaciti Madura, kao niti niz američkih sankcija protiv njegove Vlade.

Uhapšen potpredsjednik Skupštine

Guaido je izjavio je u srijedu da je njegov zamjenik i potpredsjednik Narodne skupštine, koja je pod nadzorom opozicije, uhapšen od vlasti Madura.

To je prvo hapšenje zakonodavca nakon što je Guaido prošle sedmice pokušao izazvati vojnu pobunu kako bi srušio predsjednika Madura.

Sam potpredsjednik Skupštine Edgar Zambrano na Twitteru je objavio da su ga agenti iz obavještajne agencije SEBIN iznenadili i da su ga, nakon što su ga odbili pustiti iz njegovog vozila, kamionom za vuču odvukli u sjedište te agencije u Caracasu.

Izvor: Agencije