Oglasi

Čelnik Vojnog vijeća: Bashir i sve važne figure režima u zatvoru

U rezidenciji svrgnutog predsjednika pronađeno je sedam miliona eura, 350.000 dolara i nekoliko milijardi sudanskih funti u gotovini.
Sudanska vojska je nakon višemjesečnih protesta svrgnula predsjednika Omara al-BashiraAP- arhiva

Predsjednik Vojnog vijeća Sudana Abdelfattah Burhan izjavio je kako se svrgnuti predsjednik te države Omar al-Bashir i drugi visoki zvaničnici njegovog režima nalaze iza zatvorskih rešetaka.

"Svi važni zvaničnici i komandanti bivšeg režima, uključujući Bashira, u zatvoru su, a njihova sva imovina je zaplijenjena", kazao je on u obraćanju javnosti posredstvom državne televizije te afričke zemlje.

Burhan je rekao da je u rezidenciji svrgnutog Bashira pronađeno sedam miliona eura, 350.000 dolara i nekoliko milijardi sudanskih funti u gotovini.

Dodao je da će sudanska vlast pokrenuti proces da se i sredstva čelnika bivšeg režima iz inozemnih banaka vrate u Khartoum.

Ističući kako privremenu vlast u Sudanu obnaša Vojno vijeće, Burhan je kazao da trenutno u Sudanu nema političkih zatvorenika, a da će proces tranzicije vlasti na civilnu vladu ubrzati konstruktivan rad političkih grupa.

Tehnokratska vlada najbolja opcija

"Mi na vlast nismo došli vojnim udarom, već narodnom revolucijom. Nemamo namjeru ostati na vlasti. Vlast ćemo civilnoj vladi predati onoliko brzo koliko brzo političke grupe dođu do konsenzusa", rekao je on.

Naglasivši kako se korupcija duboko ukorijenila u državni aparat i kako će za reformu državnih institucija trebati duži period, Burhan je kazao kako bi tehnokratska vlada bila najbolja opcija za Sudan.

Sudanska vojska je nedavno, nakon višemjesečnih protesta, svrgnula predsjednika Bashira, koji je vladao Sudanom od 1989. godine.

Vojska je, također, osnovala Vojno vijeće, koje će upravljati zemljom u prelaznom periodu od dvije godine.

Na čelo Vijeća prvobitno je imenovan ministar odbrane Ahmed Awad Ibn Avf, koji je dan kasnije podnio ostavku, a umjesto njega je imenovan general-pukovnik Burhan.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.