Oglasi

Čelnik EPP-a: Turska ne može postati članica EU-a

Manfred Weber kaže da će, ako postane predsjednik Evropske komisije, dati nalog da se prekinu pristupni pregovori s Turskom.
Turska, EU, ZastaveEvropski parlament je usvojio izvještaj koji predviđa prekid pregovora o pridruživanju Turske Evropskoj unijiReuters - Ilustracija

Vodeći kandidat Europske pučke stranke (EPP) za nadolazeće europske izbore Manfred Weber izjavio je kako Turska ne može postati članicom Europske unije, dodajući da će on prekinuti pristupne pregovore s tom zemljom postane li predsjednikom Europske komisije.

Turska poručuje kako je ulazak u EU i dalje njezin najviši strateški cilj iako su pregovori, službeno započeti 2004., kroz godine usporeni.

Weber, kandidat EPP-a za predsjednika EK-a na nadolazećim europskim izborima u svibnju, rekao je njemačkim konzervativcima u Bavarskoj da "svi žele dobre odnose s Turskom, svi želimo blisko surađivati".

"No, postanem li predsjednikom EK-a, dat ću nalog uredima u Bruxellesu da prekinu pristupne pregovore s Turskom o ulasku u EU", rekao je Weber, popraćen gromoglasnim pljeskom, kako prenosi Hina.

"Turska ne može postati članicom EU-a, neka to bude jasno", dodao je Weber.

Erdogan razmišlja o referendumu

U listopadu prošle godine turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je kako razmišlja o tomu da na referendum stavi pitanje turskog ulaska u EU, pokazujući time kako je ogorčen zbog sporog procesa, koji je, po njegovu mišljenju, od početka takav zbog predrasuda prema muslimanima.

Zemlje članice EU-a, pak, ustvrdile su ranije da su pregovori vezani za članstvo Turske u EU-u već duže vrijeme zapali u fazu zastoja te izrazile zabrinutost zbog snažnog nazadovanja te zemlje kad je riječ o vladavini prava, građanskim pravima i slobodi medija u Turskoj.

Zemlje EU-a, posebice Njemačka, kritične su prema Turskoj i Erdoganu nakon pokušaja puča 2016.

U velikoj sigurnosnoj "čistki" nakon neuspjelog puča u zatvor je poslano više od 100.000 ljudi, a zatvoreni su deseci medija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.