Čelnik CDU-a: Manjinska vlada bolja od saveza sa SPD-om

Ankete pokazuju da dvije trećine simpatizera SPD-a podržava koalicijsku vladu s Angelom Merkel (EPA)

Utjecajni član konzervativne Kršćansko-demokratske unije Angele Merkel pozvao je njemačku kancelarku da sastavi manjinsku vladu, umjesto koalicije sa Socijaldemokratskom partijom Njemačke, ocijenivši da ona neće biti pouzdan partner.

Merkel je prošle sedmice završila četverogodišnji program rada vlade, nakon što je napravila bolne ustupke SPD-u kako bi osigurala četvrti mandat, čime je razljutila neke članove CDU-a, koji smatraju da se napravilo previše kompromisa.

Sporazum je podijelio i SPD.

Steiner: Ovo je katastrofalna situacija

Čelnici SPD-a pokušavaju riješiti krizu te stranke, koja pada u ispitivanjima javnog mišljenja, nakon što su javne rasprave oko ministarskih mjesta dovele u pitanje hoće li članovi ratificirati koalicijski sporazum.

“Ova katastrofalna situacija koja je zahvatila SPD ne daje nužne temelje za povjerenje potrebne za koalicijsku vladu”, ocijenio je Wolfgang Steiner, glavni sekretar CDU-ovog vijeća za privredu.

“Ako SPD uskoro ne smiri vode, konzervativci moraju razmotriti hoće li manjinska vlada Njemačkoj donijeti više stabilnosti od velike koalicije”, rekao je on za njemačke medije.

Steiger je kazao da se Merkel ne treba bojati manjinske vlade, pogotovo nakon što je čelnik Slobodnih demokrata Njemačke Christian Lindner u petak obećao podržati konzervativce u parlamentu ako će odlučiti vladati samostalno.

Rezultati ankete objavljeni u petak pokazali su da dvije trećine simpatizera SPD-a podržava koalicijsku vladu s Angelom Merkel.

Merkel je u petak rekla da se nada da će članovi SPD-a ratificirati sporazum.

Članovi SDP-a glasaju 20. februara

“Mislim da, nakon vrlo detaljne i iscrpne pripreme nacrta koalicijskog sporazuma, postoje prilično dobri izgledi da će članovi SPD-a i kongres CDU-a dati pozitivnu ocjenu ovom koalicijskom sporazumu”, rekla je.

“No moramo sačekati rezultate”, dodala je Merkel.

Od 20. februara će 464.000 članova SPD-a poštom glasati o sporazumu, a rezultat izjašnjavanja bit će objavljen 4. marta.

Izvor: Agencije