Oglasi

Ceku: Srbija više ne može utjecati na Kosovo

Protivljenje Jensa Stoltenberga formiranju Vojske Kosova nije stav NATO-a, nego članica koje nisu priznale Kosovo, kaže zamjenik ministra Kosovskih sigurnosnih snaga.
Glasanju o setu zakona u Skupštini Kosova nisu prisustvovali poslanici srpske nacionalnostiKoha.net

Formiranje Vojske Kosova nije prijetnja, već "poruka da Srbija više ne može utjecati na Kosovo", izjavio je u petak Agim Ceku, zamjenik ministra Kosovskih sigurnosnih snaga.

"Jasno je sada da je Kosovo nezavisno", kazao je on za Radioteleviziju Kosova.

Dodao je da izjava generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da nije trenutak za odluku o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga u Vojsku Kosova nije stav NATO-a.

"To je nametnuti stav zemalja [članica NATO] koje nisu priznale Kosovo", rekao je Ceku.

Ustavni i zakonski mandat

Kosovo je dobilo Vojsku, nakon što je apsolutnom većinom glasova Skupština Kosova u petak izglasala Zakon o Kosovskim sigurnosnim snagama.

Za Zakon o Kosovskim sigurnosnim snagama, s ukupno 45 amandmana, glasalo je 106 od ukupno 120 poslanika Skupštine Kosova.

Glasanju nisu prisustvovali poslanici srpske nacionalnosti.

Ovim zakonom Kosovske sigurnosne snage postale su "vojne multietničke snage, profesionalne, naoružane i ovlaštene za služenje u zemlji i inostranstvu, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim mandatom", te dobijaju misiju da "štite teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Kosova".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.