Čeka se Abbasov dekret, EU spreman podržati palestinske izbore

Palestinska samouprava uputila je zvanični zahtjev da se omogući održavanje izbora u Jerusalemu (EPA)

Ured Evropske unije u okupiranom Jerusalemu saopćio je da je spreman podržati palestinske izbore koji bi, prema dogovoru, trebali biti održani na Zapadnoj obali, u Pojasu Gaze i Jerusalemu čim bude izdan predsjednički dekret koji će odrediti njihov vremenski okvir.

“Spremni smo podržati palestinske izbore na okupiranim teritorijama, uključujući i Jerusalem, i komunicirati sa svim stranama kako bismo podržali njihovo provođenje čim bude izdan predsjednički dekret o određivanju datuma izbora”, izjavio je u srijedu za Al Jazeeru glasnogovornik Europske unije Shadi Othman.

Othman je izjavio da Unija podržava održavanje izbora na svim okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući Istočni Jerusalem, okupiran 1967.

“Demokratske institucije koje su participativne, reprezentativne i podliježu odgovornosti od suštinske su važnosti za izgradnju palestinske države, što je ključna stvar za postizanje rješenja s dvije države”, stoji u kratkoj izjavi Evropske unije. U izjavi se pozivaju “sve palestinske frakcije da traže zajedničko polazište i rade na rješavanju otvorenih pitanja u vezi s organizacijom izbora”.

O spremnosti Unije da finansira predstojeći palestinski izborni proces Othman je izjavio da su ranije podržavani projekti koji se odnose na podizanje svijesti o izborima, demokratskom angažiranju i pripremi za izbore. Dodao je da postoje pripreme za podršku projektima palestinske Centralne izborne komisije u kontekstu priprema za predstojeće izbore, osim toga da će je finansijski podržati s ciljem osnivanja stalnog sjedišta komisije u Ramalli.

Evropska unija ranije je sudjelovala u posmatračkoj misiji na palestinskim parlamentarnim izborima 2006, a očekuje se da će u istoj toj ulozi učestvovati i na svim sljedećim izborima.

Palestinska samouprava poslala je 10. decembra službeni zahtjev izraelskoj vladi kako bi omogućila Palestincima u “Istočnom Jerusalemu” da učestvuju u parlamentarnim i predsjedničkim izborima, kandidaturi i glasanju nakon što je predsjednik Mahmoud Abbas dobio pismeno odobrenje palestinskih frakcija za održavanje izbora.

Hussein al-Sheikh, šef palestinske Uprave za civilne poslove, kaže da je Palestinska samouprava uputila zvanični zahtjev da se omogući održavanje izbora u Jerusalemu u skladu sa sporazumima potpisanim između Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) i Izraela, kao što je učinjeno na prvim i drugim palestinskim izborima 1996. i 2006.

Palestinska uprava dovodi u vezu izdavanje predsjedničkog dekreta o preciziranju datuma parlamentarnih, a zatim i predsjedničkih izbora s odobrenjem izraelske strane za održavanje izbora u Jerusalemu, s obzirom na to da okupatori istočni i zapadni dio tog grada smatraju “jedinstvenom prijestonicom Izraela”, a Palestinskoj samoupravi zabranjuju bilo kakve aktivnosti u njemu. S druge strane, Palestinska samouprava naglašava da je to glavni grad palestinske države i da nije moguće održati izbore bez uključivanja tog grada u taj proces.

“Spremni smo komunicirati sa svim relevantnim strankama kako bismo olakšali izborni proces i pronašli rješenja za probleme koji bi ih mogli pratiti, i to u trenutku kad bude izdan izborni dekret”, izjavio je glasnogovornik Evropske unije.

Njemačko-palestinski sastanak

U kontekstu evropskih napora za pružanje podrške palestinskim izborima njemački predstavnik u Palestini Christian Clages sastao se u srijedu u Ramalli s predsjednikom Centralne izborne komisije Palestine Hannom Nasserom.

Nasser je upoznao njemačkog predstavnika s konsultacijama koje je provela Centralna izborna komisija. Kao rezultat toga, sve palestinske frakcije prihvatile su da sudjeluju na predstojećim općim izborima na Zapadnoj obali, uključujući i Jerusalem, te u Pojasu Gaze.

Dotakao se i očekivanih prepreka s izraelske strane, posebno u vezi s učešćem Jerusalema na izborima. Apelirao je na Njemačku i Evropsku uniju da u tom pogledu izvrše pritisak na izraelsku stranu. Kad je riječ o njemačkom predstavniku, on je izrazio podršku svoje zemlje palestinskom izbornom procesu.

Prema Othmanovim riječima, sve misije Evropske unije iskazuju interes za provođenje palestinskih izbora i spremne su ih podržati nakon izdavanja dekreta.

Othman kaže da Evropska unija još nije poslala nikakvu poruku izraelskoj vladi, ali je rekao da to ima veze s određivanjem datuma izbora te da Unija čeka odgovor izraelske strane na zahtjev Palestinske samouprave da bude dopušteno održavanje izbora u Jerusalemu, naglašavajući da su parlamentarni i predsjednički izbori isključivo palestinsko pitanje.

Izvor: Al Jazeera