Čečenski aktivisti upozoravaju na napade

Čečenski borci za ljudska prava tvrde da su postali meta napada u sklopu kampanje zastrašivanja, koju vode državne vlasti.

Kažu da su napadi učestali od kada su počeli javno kritizirati vlasti zbog kolektivnog kažnjavanja porodice osoba osumnjičenih za separatizam.

Sergej i Dima su uplašeni. Naoružane osobe pratile su njihov automobil mračnim putevima oko Groznog.

Tražeći utočište došli su u hotel u kojem je smještena ekipa Al Jazeere. Osobe koje su ih pratile parkirale su se ispred hotela.

Ova dvojica boraca za ljudska prava pozivaju policiju, sve prijatelje i kolege kojih se mogu sjetiti.

Na snimku sigurnosnih kamera napravljenom jučer ispred Sergejevog i Diminog stana u Groznom vidi se muškarac koji nosi pištolj, javlja reporter Al Jazeere Rory Challands.

Bez brige

Oni kucaju na vrata i razgovaraju sa susjedima. Srećom, ni Sergej ni Dima tada nisu bili u stanu.

„Mislim da se vodstvo Republike ovim metodama, iskorištavajući bol i pritisak zbog ubijenih čečenskih policajaca, pokušava riješiti organizacije koju lokalne vlasti smatraju nepoželjnom, koja im stvara probleme“, kaže Sergej Babinjec iz Ruskog komiteta protiv mučenja.

Zamjenik čečenskog ministra unutrašnjih poslova dolazi u hotel kako bi razgovarao. Tvrdi da je jedan od muškaraca koji su došli u stan šef gradske uprave i da nemaju razloga za brigu.

Međutim, dok se odvija ovaj razgovor izbija požar u uredu organizacije za ljudska prava.

Prošlo je pet godina od kada je rat u Čečeniji službeno proglašen završenim. Novi talas nasilja očekivano je razljutio predsjednika Ramzana Kadirova. Porodice ubica trebale bi biti protjerane iz Čečenije, a njihove kuće uništene, poručio je.

Zbog kritikovanja kolektivnog kažnjavanja, mnogi aktivisti postali su meta napada, ne samo u Čečeniji nego i u Moskvi.

Na jučerašnjem službenom skupu u Groznom nevladine organizacije su optužene za saradnju s teroristima.

„Ne želimo da borci za ljudska prava kritikuju našeg predsjednika. On je u pravu i sve radi korektno.”

„Došao sam kako bih podržao narod i predsjednika u borbi protiv terorizma.”

Sergej i Dima razmišljaju o odlasku iz Čečenije. Zbog stalnog zastrašivanja osjećaju da u svojoj zemlji više nisu sigurni.

Izvor: Al Jazeera