Cavusoglu: Turska nezadovoljna sigurnom zonom u Siriji

Mevlut Cavusoglu: Bilo bi pogrešno posmatrati to pitanje samo iz ugla sirijskih izbjeglica (EPA)

Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu je izjavio u petak kako Turska nije zadovoljna trenutnim stanjem planirane sigurne zone na sjeveru Sirije.

On je u obraćanju novinarima u New Yorku rekao kako njegova država nije zadovoljna u vezi sa stanjem planirane sigurne zone na sjeveru Sirije te dodao kako su to kazali i Amerikancima, prenosi Anadolija.

Istakao je kako bi sigurna zona trebala imati operativni centar, zajedničke patrole, a trebala bi pomoći i u čišćenju područja od oružanih grupa i podizanju stambenih objekata za stanovnike.

Sigurna zona bi, također, trebala osigurati povratak sirijskih izbjeglica u svoje domove.

Prijetnja po nacionalnu sigurnost

“Bilo bi pogrešno posmatrati to pitanje samo iz ugla sirijskih izbjeglica. To je, ipak, pitanje koje se tiče naše nacionalne sigurnosti, jer terorističke grupe na tom području predstavljaju prijetnju Turskoj”, kazao je Cavusoglu.

Napomenuo je kako bi se “Turska mogla suočiti s još većim prijetnjama ukoliko regija ne bude očišćena od terorističkih organizacija”.

Turski i američki vojni zvaničnici su 7. augusta postigli dogovor da će sigurna zona na sjeveru Sirije služiti kao “koridor mira” za raseljene Sirijce koji se žele vratiti kućama.

U tu svrhu je uspostavljen zajednički operativni centar u Turskoj.

Izvor: Agencije