Cavusoglu: Turska i S. Makedonija su prirodni saveznici

Mevlut Cavusoglu, Nikola Dimitrov
Turski ministar je izrazio svoju podršku europskim integracijama Sjeverne Makedonije (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, koji boravi u službenom posjetu Sjevernoj Makedoniji, izjavio je da su Turska i Sjeverna Makedonije prirodni saveznici i da su sada već partneri u NATO-u.

Kako prenosi portal Plusinfo iz Sjeverne Makedonije, Cavusoglu je istaknuo da je prirodno savezništvo postojalo i prije poziva u NATO, kao i da je u svim oficijelnim dokumentima NATO-a u kojima se spominjala Makedonija bilo istaknuto da Turska priznaje Makedoniju pod ustavnim imenom, prenosi Tanjug.

Cavusoglu se nada da će Sjeverna Makedonija uskoro i službeno postati članica NATO-a što je, prema njegovim riječima, od suštinskog značaja za regiju Zapadnog Balkana.

Turski ministar je, također, izrazio svoju podršku europskim integracijama Sjeverne Makedonije.

Cavusoglu najavio posjet Erdogana Skoplju

On je najavio posjet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Sjevernoj Makedoniji, koja je još u procesu pripreme.

Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov zahvalio je Turskoj zbog ratifikacije protokola Sjeverne Makedonije o učlanjenju u NATO.

“To ne mijenja ništa suštinski jer smo mi saveznici od prvog dana naše neovisnosti, ali sada i formalno, a uskoro kao buduća članica Saveza postat ćemo i u tom smislu saveznici s prijateljskom Turskom”, naglasio je Dimitrov.

Izvor: Agencije