Oglasi

Cavusoglu: Odluke Evropske unije protiv Turske su neprovodive

Šef turske diplomatije je najavio da će Ankara poslati i četvrti brod u istočni Mediteran, uprkos sankcijama Evropske unije.
Mevlut CavusogluGrčka i južni dio Kipra se oštro protive turskim aktivnostima u istočnom MediteranuEPA - Arhiva

Šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu najavio je u utorak da će Turska intenzivirati aktivnosti na istočnom Mediteranu i poslati i četvrti brod u tu regiju.

Cavusoglu boravi u zvaničnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji, a u obraćanju novinarima kritizirao je zaključke koje je Vijeće za vanjske poslove Evropske unije u ponedjeljak usvojilo o turskim bušotinama u istočnom Mediteranu, prenosi Anadolija.

"Ako donosite takve odluke protiv Turske, mi ćemo intenzivirati aktivnosti u toj regiji. Naša tri broda su u istočnom Mediteranu. Što prije ćemo poslati i četvrti", poručio je Cavusoglu.

Vijeće za vanjske poslove EU-a je suspendiralo dalje pregovore s Turskom o Sporazumu o zračnom transportu te do daljnjeg suspendiralo i sastanke dijaloga na visokom nivou.

"Takve odluke ne treba ozbiljno ni shvatati. I EU je svjestan da nije moguće provesti takve odluke protiv Turske", poručio je Cavusoglu.

Bušotine u moru kod Kipra

Osuđujući unilateralne aktivnosti administracije južnog dijela Kipra, Turska već duži period tvrdi da i Turska Republika Sjeverni Kipar ima pravo na eksploataciju resursa u istočnom Mediteranu.

Na proljeće je Turska u tu regiju poslala dva specijalna broda za pravljenje bušotina u moru.

Ranije, u aprilu 2017. godine, u tu regiju je poslan prvi turski istraživački brod "Barbaros Hayrettin Pasa".

Grčka i južni dio Kipra se oštro protive turskim aktivnostima u istočnom Mediteranu i traže od EU-a da podrži njihove stavove.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.