Cavusoglu: Izrael mora odgovarati za zločin protiv čovječnosti

'Cilj Turske jest okupiti čitav svijet u vezi s napadom na Palestince', rekao je Cavusoglu (EPA)

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da nezavisna komisija mora istražiti zločin protiv čovječnosti koji se dogodio u Gazi i da, prema tome, Izrael mora odgovarati pred zakonom.

Cavusoglu je gostovao na TRT Haberu, informativnom kanalu Radio-televizije Turske.

Govoreći o izraelskim napadima na Palestince tokom demonstracija u Gazi, Cavusoglu je rekao da je njegova zemlja na tom planu iskazala jasan stav i poduzela određene korake, prenosi Anadolija.

Ipak, podvukao je da to nije samo pitanje Turske i da napori koje ulaže njegova zemlja neće biti dovoljni.

Dodao je da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan o toj temi razgovarao ne samo sa čelnicima muslimanskih zemalja nego i s papom Franjom, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i brojnim drugim svjetskim čelnicima.

Okupljanje svijeta

Cilj Turske, kako je rekao Cavusoglu, jest okupiti čitav svijet u vezi s tom temom. Podsjetio je i da će u petak u Istanbulu biti održan samit Organizacije islamske saradnje (OIC), koji će okupiti čelnike zemalja članica OIC-a, a nakon toga i miting podrške Palestini.

Dodao je da će u četvrtak u Kairu biti održan sastanak ministara vanjskih poslova Arapske lige, a u petak u Ženevi i sastanak Vijeća za ljudska prava. Prema Cavusogluovim riječima, od velikog je značaja da na tim sastancima budu donesene snažne odluke, u kontekstu toga da se pošalju važne poruke Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu.

Naglasio je da je s brojnim kolegama razgovarao o nužnosti donošenja važnih odluka, no Cavusoglu ističe da više nije toliko bitno donošenje odluke koliko je bitna odgovornost.

“Nužno je da se ova tema prenese na Međunarodni krivični sud, a to može uraditi Palestina, a ne neka treća zemlja. U Ženevi će sutra biti održan sastanak Vijeća za ljudska prava i tamo će biti donesena odluka za pokretanje nezavisne istrage. Potrebno je da nezavisna komisija istraži ovaj zločin protiv čovječnosti, a prema tom izvještaju Izrael mora odgovarati pred zakonom”, poručio je Cavusoglu.

Izvor: Agencije