Cavusoglu: Izjava Rijada o ubistvu Khashoggija nezadovoljavajuća

Kolumnista lista 'The Washington Posta' ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu (Arhiva)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu nezadovoljavajućim je ocijenio saopćenje Ureda državnog tužiteljstva Saudijske Arabije o ubistvu novinara Jamala Khashoggija.

“Neke izjave saudijskog tužiteljstva su nezadovoljavajuće. Pozitivnim smatramo poduzete mjere, ali i nedovoljnim”, kazao je on u četvrtak na konferenciji u Antaliji, prenosi Anadolija.

Ured glavnog saudijskog tužitelja saopćio je u ranije u četvrtak da su podignute optužnice protiv 11 od ukupno 21 optuženih za ubistvo saudijskog novinara.

Šef turske diplomatije pozvao je saudijske vlasti da otkriju čitavu mrežu koja stoji iza brutalnog ubistva Khashoggija.

Mreža koja stoji iza ubistva

“Glavno pitanje istrage i dalje je pronalaženje tijela ubijenog novinara, a ono je i dalje bez odgovora”, kazao je Cavusoglu.

On je, također, poručio da će Turska i dalje pomno pratiti istragu.

Glavni državni tužitelj Saudijske Arabije je u četvrtak u Rijadu saopćio da će zatražiti izricanje smrtnih kazni za sve za koje se utvrdi da su učestvovali ili naredili ubistvo Khashoggija.

Savjetnik turskoga predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana rekao je u četvrtak da komentari saudijskoga tužitelja imaju cilj prikriti ubistvo Khashoggija te dodao da se saudijskom istragom vjerovatno neće naći počinitelji.

Yasin Aktay, koji je savjetovao Erdogana u njegovoj Partiji pravde i razvoja, komentirao je to pošto je saudijski tužitelj rekao da je novinar ubijen nakon što su “pregovori” kojima su ga htjeli uvjeriti da se vrati u Kraljevinu propali.

‘Sve je jasno kao dan’

Turski dužnosnici rekli su da vjeruju da je ubistvo bilo smišljeno.

“Očekuju da povjerujemo kako su to ubice same izvele. To nije vrlo vjerovatno. Sve je jasno kao dan, no nešto se nastoji prikriti”, kazao je Aktay.

Kolumnista lista The Washington Posta ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu.

Tursko tužiteljstvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Izvor: Agencije