Cavusoglu: Evropska unija treba prestati obmanjivati Tursku

Cavusoglu: Završena je era obmanjivanja Turske (EPA)

Evropska unija trebala bi prestati obmanjivati Tursku u vezi s pružanjem pomoći milionima migranata na njenoj teritoriji, izjavio je u utorak šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu.

Dan nakon što su se dvije strane dogovorile da razmotre četiri godine star sporazum, čiji je cilj da se zaustavi priljev izbjeglica u Evropu, on je rekao da Unija mora preduzeti “iskrene korake” kako bi pomogla Turskoj da se izbori s priljevom migranata, što uključuje nalaženje načina da se osigura povratak sirijskih izbjeglica u domovinu.

“Spremni smo za konstruktivnu studiju. Od EU-a očekujemo iskrenost. Završena je era obmanjivanja Turske”, kazao je Cavusoglu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Anadoliju.

Raditi na ažuriranju sporazuma

Cavusoglu je rekao da će Turska i EU raditi na “ažuriranju” navedenog sporazuma, u skladu s najnovijim razvojem događaja, uključujući situaciju u sirijskoj pokrajini Idlib.

Dodao je da u sporazumu iz 2016. nije riječ o tome da EU daje novac Turskoj da zadrži izbjeglice.

“Sporazum se sastoji od nekoliko segmenata; od putovanja bez viza do osiguravannja dobrovoljnog povratka izbjeglica”, naveo je turski ministar.

Poručio je da će Turska i EU pokušati napraviti nacrt “mape puta” prije samita EU-a 26. marta.

Izvor: Agencije