Cavusoglu: EU treba djelovati kao pošten medijator

Grčka je nedavno bojkotirala NATO sastanke koji su za cilj imali reduciranje tenzija na istočnom Mediteranu, kaže Mevlut Cavusoglu (EPA)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u utorak da se Evropska unija treba ponašati kao pošten medijator u tursko-grčkim pregovorima o otvorenim pitanjima na istoku Mediterana.

Šef turske diplomatije se u Ankari sastao s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom, a novinarima je nakon sastanka kazao kako Turska od EU-a očekuje da se uvijek ponaša strateški i razumno, prenosi Anadolija.

Ističući kako je Turska dala šansu diplomatiji, Cavusoglu je rekao da isto to nije učinila grčka strana, koja je nedavno bojkotirala i NATO sastanke koji su za cilj imali reduciranje tenzija na istočnom Mediteranu.

“Probleme je moguće rješavati isključivo dijalogom i diplomatijom”, poručio je Cavusoglu.

‘Nametanje ekskluzivnih zona’

Turska je u augustu nastavila energetska istraživanja u istočnom Mediteranu, i to nakon što su Grčka i Egipat potpisali kontraverzni sporazum o pomorskom razgraničenju i nisu odgovorili na gest dobre volje koju je Turska pokazala ranijim obustavljanjem istraživanja.

Istraživanje u istočnom Mediteranu vršio je namjenski brod “Oruc Resi”, koji se nedavno vratio u luku u Antaliji.

Turska se protivi grčkim pokušajima nametanja ekskluzivnih ekonomskih zona koje veže za male grčke otoke u blizini turske obale, jer bi tako Turska bila zatvorena u zaljev u Antaliji, a riječ je o zemlji s najdužom obalom na Mediteranu.

Zvanična Ankara, također, zagovara da energetskim resursima kod Kipra trebaju podjednako raspolagati Turska Republika Sjeverni Kipar i Kipar.

Izvor: Agencije