Cavusoglu: Dijalogom riješiti krizu u Zaljevu

Šef diplomatije Katara sastat će se i sa turskim predsjednikom (Reuters)

Ministar vanjskih poslova Katara, šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani u posjeti je Turskoj, gdje se sastao s šefom diplomatije te države Mevlutom Cavusogluom.

Katarski ministar istakao je da se ne očekuje brzo rješenje krize u Zaljevu.

“Nakon svih neopravdano poduzetih mjera sa ciljem zaoštravanja situacije usmjerenih protiv Katara, ne očekujemo da kriza bude riješena za jedan dan, tokom jedne posjete. Nije mi poznato od kojeg izvora su stigle informacije da je posljednja posjeta bila neuspješna. Katar se od samog početka krize ponašao odgovorno i konstruktivno. To i dalje ostaje stav Katara, koji smo prenijeli i gospodinu [ministru vanjskih poslova SAD-a Rexu] Tillersonu tokom njegove posjete.”

Turski ministar vanjskih poslova poručio je da je dijalog jedini način prevazilaženja diplmatske krize u Zaljevu.  

“Od početka krize isticali smo da se protivimo nezakonitoj blokadi, koja je uvedena kako bi nanijela štetu narodu Katara i regije. Zbog toga činimo sve što je moguće kako bismo zadovoljili potrebe katarskog naroda, uključujući nedostatke prehrambenih i drugih namirnica. Međutim, vjerujemo da se kriza jedino može riješiti dijalogom, u pozitivnoj i prijateljskoj atmosferi”, rekao je Cavusoglu.

Al Thani će se sastati i s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Turska je dala podršku Kataru tokom krize u Zaljevu, poslavši dodatne trupe u svoju vojnu bazu u Dohi te tone hrane nakon što su četiri zaljevske države nametnule blokadu Kataru.

U međuvremenu, ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Anwar Gargash objavio je kako se razdor između Katara i četiri zaljevske države neće uskoro završiti.

“Uputili smo se prema dugom otuđenju…daleko smo od političkog rješenja koje će promijeniti kurs Katara. Imajući to u vidu, ništa se neće promijeniti i moramo tražiti drugi format odnosa”, napisao je Gargash na Twitteru, javlja Reuters.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su 5. juna okončali sve veze sa Katarom, optuživši tu zemlju da podržava terorizam, što Katar odlučno negira.

Al Jazeera odbacuje miješanje u njen rad

Na listi od 13 zahtjeva koje su države uputile Kataru nalazi se i zahtjev za zatvaranje Al Jazeere.

Međutim, ranije ove sedmice, Noura al-Kaabi, ministrica za poslove Saveznog nacionalnog vijeća Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekla je u intervjuu za The Times da Emirati traže „temeljne izmjene i restrukturiranje“, a ne zatvaranje Al Jazeere.

„Zaposleni mogu zadržati radna mjesta i Katar i dalje može finansirati televizijski kanal, ali ne onaj koji služi kao platforma ekstremistima i gdje je kanal na engleskom jeziku štit mnogo radikalnijeg, arapskog kanala“, rekla je Kaabi za The Times.

U odgovoru na navode ministrice UAE-a, Al Jazeera odbacuje miješanje u njen rad.

„Medijska mreža Al Jazeera odbacuje vanjsku intervenciju po pitanju njene organizacione strukture ili novinarske misije te ističe svoju nezavisnost i profesionalni urednički pristup“, navodi se u saopćenju Mreže.

„Al Jazeera se nastavlja zalagati za pravo novinara i medijskih organizacija u svijetu da se bave novinarstvom bez prijetnji ili zastrašivanja. Jedan od temelja slobodnih medija je osiguravanje njihove mogućnosti da djeluju nezavisno, bez miješanja ili cenzure koju nameću vlade ili druge strane.

Izvor: Al Jazeera i agencije