Cavusoglu demantirao da će Incirlik biti otvoren za Rusiju

Tursku zračnu bazu trenutno koriste američke, njemačke, britanske, katarske i saudijske zračne snage (Reuters)

Turska je demantirala izvještaje da će dozvoliti ruskim zračnim snagama da koriste njenu bazu Incirlik, nakon izjave ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusogla da je Ankara spremna da otvori bazu za sve one koji žele da se pridruže borbi protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL).

Cavusoglu je na konferenciji za novinare kazao da nije davao izjave o ruskom korištenju baze, dodajući da je mislio na obnovljene odnose saradnje sa Moskvom što se tiče Sirije i borbe protiv ISIL-a. 

“Sarađivat ćemo sa svima koji se bore protiv ISIL-a… Ankara je otvorila bazu Incirlik svima koji žele da se pridruže aktivnoj borbi. Zašto ne sarađivati sa Rusijom na isti način? Turska je spremna za takvu saradnju. Terorizam je naš zajednički neprijatelj. Udruženi napori su bitni da se izbjegnu negativni incidenti u borbi protiv ISIL-a”, rekao je Cavusoglu ranije u intervjuu za kanal TRT. 

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov potvrdio je da ne postoje zvanični razgovori sa Turskom da Rusija koristi ovu bazu.

“Ne znam da li je postojala neka zvanična komunikacija među vojnim zvaničnicima, niti da li su imali vremena da o tome raspravljaju. Koliko znam, zvaničnih razgovora nije bilo. Ja sam za ovaj prijedlog čuo iz medija”, rekao je Peskov.

Dodao je da je ovo “vrlo važna izjava koja mora da se analizira sa političkog i vojnog aspekta”, prenosi TASS.

Tursku zračnu bazu trenutno koriste američke, njemačke, britanske, katarske i saudijske zračne snage. 

Spor zbog rušenja aviona

Turski šef diplomatije susreo se sa ruskim kolegom u Sochiju u Rusiji 1. jula. Ovim razgovorima se završio politički spor koji je trajao više od pola godine, nakon što je Turska oborila ruski borbeni avion kod sirijske granice, tvrdeći da je narušio turski zračni prostor. 

Moskva je nakon toga uvela zabranu na uvoz turskih proizvoda kao i restrikcije u putovanjima za Tursku. 

Nedavno je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uputio izvinjenje Moskvi zbog ovog incidenta, nakon čega je došlo do diplomatskih razgovora i poboljšanja odnosa.

Tursku je prošle sedmice pogodio još jedan napad, na aerodromu Ataturk u Istanbulu u kojem su poginuli deseci ljudi.  

Izvor: Agencije