Carpenter: Crna Gora da se čuva ruskog prljavog novca

Carpenter kaže da Crnogorci još nisu sigurni i da bi trebalo da budu pripravni uoči narednih izbora (2BS Forum / Atlantski savez Crne Gore)

Direktor nevladinog Penn Biden Centra i bivši zvaničnik Pentagona Michael Carpenter izjavio je da je ključna stvar na koju bi trebalo obratiti pažnju u Crnoj Gori utjecaj ruskog prljavog novca.

On je u intervjuu Glasu Amerike rekao da je uoči narednih izbora potrebno biti u pripravnosti zbog mogućeg miješanja Rusije, ali i “ruske prijetnje u budućnosti”.

“Možda ne pokušaja puča, već više miješanja, različite vrste. Neki slučajevi krivičnog gonjenja operativaca ruske vojne obavještajne službe GRU, koji su učestvovali u planiranju puča 2016. godine , ali i nekih crnogorskih opozicionih političara, pokazuju da je bilo mnogo ruskog prljavog novca u crnogorskoj politici. Ja bih to pažljivo pratio, kao jednu od ključnih stvari koja bi mogla da se dogodi i utječe na izborni proces”, rekao je.

Cyber napadi

Prema njegovim riječima, može biti i drugih stvari, poput cyber napada i drugih vrsta miješanja, zbog čega, kaže da Crnogorci još nisu sigurni i da bi trebalo da budu pripravni uoči narednih izbora.

Kako navodi, dijalog crnogorske vlasti i opozicije je najbolje rješenje, i kada je riječ o izborima naredne godine, ali i reformama koje je potrebno dalje sprovesti.

“Najbolja stvar za zemlju bi bila ako bi mogli da se ujedine oko zajedničkog nacionalnog cilja – a to je da se postigne napredak ka članstvu u Evropskoj uniji i zbog toga bi dobro bilo da obje strane postignu određeni kompromis o sprovođenju reformi koje bi bile korisne za zemlju u budućnosti”, rekao je Carpenter.

On je kazao da ne zna da li će se to dogoditi, budući da neki članovi opozicije imaju veoma tvrdokorne stavove koje ne mijenjaju.

Izvor: Agencije