Oglasi

Cannes pozvao na oslobađanje iranskog reditelja

Mohammad Rasoulof je u domovini osuđen na godinu dana zatvora i na dvogodišnju zabranu izlaska iz zemlje.
Mohammad Rasoulof je prije dvije godine na Croisetteu nagrađen za svoj film 'Častan čovjek'EPA - Arhiva

Canneski filmski festival je pozvao da se "odmah" oslobodi iranski reditelj Mohammada Rasoulofa, koji je u domovini osuđen na godinu dana zatvora, a koji je prije dvije godine na Croisetteu nagrađen za svoj film Častan čovjek.

"Zahtijevamo trenutno i bezuvjetno oslobađanje Mohammada Rasoulofa i pozivamo festivale u cijelom svijetu, kinodvorane i sve umjetnike da učine isto", napisali su u priopćenju organizatori festivala.

"Čitav svijet je s nevjericom primio vijest o presudi iranskog suda", koji ga je osudio na godinu dana zatvora, na dvogodišnju zabranu izlaska iz zemlje i "bavljenja bilo kakvim društvenim i političkim radom".

'Filmovima oslikavao stvarnost'

Reditelju je još u septembru 2017. godine oduzeta mogućnost slobodnog "kretanja", "rada" i putovanja u inozemstvo, a pasoš mu je oduzet, rekla je Michele Halberstadt, dikretorica kompanije koja u Francuskoj distribuira film Časni čovjek.

"Kroz svoj rad on neprestano oslikava stvarnost svoje domovine, prkoseći cenzuri iranskih vlasti", istaknuo je Canneski festival, na kojem je Rasoulof prikazao tri svoja filma.

Među njima su Do viđenja, za koji je 2011. godine dobio nagradu za režiju u programu pod nazivom "Stanoviti pogled", te 2013. godine za Rukopisi ne gore.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.