Cameron imao 37.000 eura u off-shore fondu

Cameronovo priznanje uslijedilo je nakon višednevnih pritisaka nakon objavljivanja Dosjea Panama (Getty Images)

Britanski premijer Davdi Cameron priznao je da je imao 37.000 eura u off-shore fondu koji je osnovao njegov otac, a priznanje je uslijedilo nakon višednevnih pritisaka nakon objavljivanja  Dosjea Panama.

“Imali smo 5.000 jedinica u Investicionom fondu Blairmore, koji smo prodali u januaru 2010. godine. Njihova vrijednost je bila oko 37.000 eura”, rekao je Cameron televiziji ITV, a prenosi AFP.

U ponedeljak je počela istraga povodom curenja miliona dokumenata koji razotkrivaju da su svjetski bogataši, državnici, Svjetske nogometne asocijacije, 140 istaknutih političara… skrivali novac u poreskim oazama preko panamske advokatske firme Mossack Fonseca.

Registrirano 15.600 off-shore firmi

Dosje Panama, kojeg je razotkrio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara), pokazuju da je više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrirali skoro 15.600 off-shore kompanija preko firme Mossack Fonseca, a velika većina ih je osnovana od 1990-ih.

Istraga se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. godine.

Rezultati pokazuju da su neke firme registrirane u poreskim oazama korištene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

Izvor: Agencije