Oglasi

Čak 1,7 miliona Albanaca želi napustiti svoju zemlju

Procenat građana koji želi napustiti Albaniju je veći čak i od onog u nekim državama zahvaćenim građanskim ratovima.
Tirana, Albanija, SkenderbegVijeće Evrope je usvojilo ovu odluku u trenutku najviše polarizacije političke krize u AlbanijiEPA - Arhiva

Čak 60 posto građana Albanije željelo bi napustiti svoju zemlju ukoliko bi im se ukazala takva prilika, pokazali su rezultati ankete Instituta za istraživanje javnog mnjenja Galup.

Prema podacima Galupa, takvi rezultati svrstavaju Albaniju na četvrto mjesto između država u svijetu čiji građani žele emigrirati, prenosi Tanjug.

Ispred nje su samo afričke zemlje Sijera Leone, Libija i Haiti, gdje je nivo siromaštva između 54 do 70 posto.

U brojkama, to bi značilo da od ukupno 2,87 miliona stanovnika, koliko trenutno ima Albanija, čak 1,7 miliona želi otići.

U SAD želi 367.231 građana

Procenat građana koji želi napustiti Albaniju je veći čak i od onog u nekim državama zahvaćenim građanskim ratovima.

Međunarodni monetarni fond nedavno je objavio da je Albaniji potreban uvećan ekonomski rast i investicije u prioritetnim sektorima, poput obrazovanja i zdravlja, kako bi se umanjile tendencije o emigraciji.

O velikom broju stanovnika Albanije koji žele emigrirati govori i rekordan broj albanskih državljana koji su aplicirali za iseljeničku vizu u SAD-u.

U 2016. godini za američku "zelenu kartu" je aplikaciju podnijelo 246.129 albanskih stanovnika, dok je sljedeće godine taj broj bio rekordno povećan na 367.231.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.