CAIR poziva Trumpa da poštuje prava muslimana

Nihad Awad umiruje američke muslimane koji osjećaju zabrinutost zbog Trumpove pobjede na izborima (Anadolija)

Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR), najveća američka organizacija koja predstavlja muslimane u Sjedinjenim Američkim Državama, pozvalo je novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa da poštuje prava i slobode svih građana, uključujući i muslimana. 

Nihad Awad, izvršni direktor CAIR-a, uputio je ove pozive Trumpu u svom obraćanju na konferenciji za novinare u Washingtonu, glavnom gradu SAD-a. Tom prilikom je čestitao novom američkom predsjedniku povodom njegove pobjede na izborima i poželio mu uspjeh u obavljanju dužnosti.

Naglasio je da američki muslimani neće napustiti zemlju te da će nastaviti živjeti u njoj.

„Bez obzira na to ko je osvojio ili izgubio izbore, američki muslimani ostaju u ovoj zemlji. Mi ne idemo nikuda, i nećemo biti predmet isključivanja ili zastrašivanja“, poručio je Awad.

Dodaje da će se „američki muslimani i dalje boriti protiv netolerancije, zalagat će se za poštivanje zakona i braniti prava i slobode svih Amerikanaca.“

Kontroverzne Trumpove izjave

Awad je umirio muslimansku zajednicu u Americi, koja osjeća zabrinutost nakon pobjede Donalda Trumpa na izborima, rekavši: „Znajte da je Amerika i vaš dom i da imate jednaka prava i obaveze kao i drugi Amerikanci.“

Trump je tokom predizborne kampanje iznosio kontroverzne izjave o islamu i muslimanima, dok je u decembru 2015. godine pozvao na „potpunu obustavu i zabranu ulaska muslimanima u SAD sve dok naši predstavnici ne shvate šta se tu događa“.

Također je isticao da bi zabranio muslimanskim izbjeglicama ulazak u zemlju, bez obzira dolaze li oni iz Sirije ili drugih zemalja.

Također je pozivao da se izbjeglice iz Iraka i Sirije zaustave sve dok se ne uspostavi sigurnosni sistem kroz koji bi se znalo da li neko od njih predstavlja prijetnju za SAD ili ne. 

Izvor: Al Jazeera