Burna rasprava o časnim sestrama i burkiniju

Od časnih sestara niko nije tražio da skinu odoru, pišu korisnici Twittera (Twitter / Screenshot)

Na društvenoj mreži Twitter objavljene su fotografije časnih sestara koje nose svoju odoru na plaži, nakon što je francuska policija u srijedu primorala ženu u burkiniju da skine dijelove odjeće.

Rasprava je eskalirala nakon što je snimljen incident na plaži u Nici. Policija se pozvala na zakon koji zabranjuje oblačenje odjeće koja pokriva cijelo tijelo u nekim francuskim gradovima.

Mnogi korisnici Twittera objavili su kako smatraju da je u igri licemjerje. “U Francuskoj ima mnogo časnih sestara. Nismo vidjeli da im policija govori da se razodjenu”, napisala je Mary Hitchman.

Korisnik s nadimkom Nickie obratio se francuskim časnim sestrama s pitanjem da li će pomoći “našim muslimanskim sestrama i posjetiti plaže u svojim odorama”.

U međuvremenu, danas će Državno vijeće, francuski najviši administrativni sud, razmatrati zahtjev Lige humanista, francuske nevladine organizacije, o ukidanju zabrane burkinija.

Advokati Lige tvrde da su kratkoročni dekreti nezakoniti.

Iz kancelarije gradonačelnika Nice, međutim, tvrde da žena nije bila primorana da skine odjeću. Za AFP je rečeno da je žena policajcima pokazivala kako ispod burkinija nosi kupaći kostim i helanke, te da je u tom trenutku napravljena fotografija.

Policija joj je izrekla kaznu i ona je potom napustila plažu, dodali su zvaničnici.

 

 

‘Sklonost ka vjeri’

Prošle sedmice je Nica postala posljednje odmaralište koje je zabranilo burkini. Koristeći terminologiju korištenu u zabranama uvedenim ranije na drugim lokacijama, grad je zabranio odjeću koja “otvoreno manifestira sklonost ka vjeri u vrijeme kada su Francuska i bogomolje mete terorističkih napada.”

Zabrana u Nici se konkretno odnosi na napad kamionom 14. jula u kojem je poginulo 86 ljudi, te na ubistvo katoličkog svećenika 12 dana kasnije u sjevernom gradu Rouenu.

https://twitter.com/MuskokaMoneybag/status/768427944364519424

Izvor: Al Jazeera i agencije