Bundeswehr prevezao bolesnike iz Italije i Francuske u Njemačku

Njemački Bundeswehr poslao je avion 'Airbus A310 MedEvac' iz Kelna u Bergamo i nazad (Reuters)

Zbog dramatične situacije u bolnicama na sjeveru Italije uslijed pandemije korona virusa, njemačka vojska prebacila je u subotu više bolesnika iz ove zemlje u Njemačku na liječenje.

Bundeswehr je poslao avikon “Airbus A310 MedEvac, koje se naziva i letećim intenzivnim odjeljenjem, iz Kelna u Bergamo i nazad.

U Njemačku je dopremljeno šestero teško oboljelih Italijana, koji su smješteni na odjeljenje za intenzivnu njegu u pokrajinu Sjeverna Rajna Vestfalija.

“U vrijeme vanredne situacije sasvim je razumljivo da smo uz naše prijatelje”, poručila je ministruca odbrane Njemačke Annegret Kramp-Karrenbauer.

Rekla je da se zbog toga u Njemačku dovoze teški bolesnici iz Italije, kao važan znak solidarnosti.

Istovremeno je iz Francuske jedan vojni helikopter iz Metza u Essen prebacio dvije teško oboljele osobe.

U nedjelju novi transport

Od početka epidemije desetak zaraženih je prebačeno ambulantnim kolima u njemačke bolnice, kazao je zvaničnik hitnih službi Metza, prenosi Hina.

Francuska ministrica za oružane snage Florence Parly je rekla da je razgovarala s njemačkom kolegicom i na Twitteru je “duboko zahavlila njemačkim prijateljima na podršci i solidarnosti”.

Francuska vojska već je sudjelovala u evakuaciji oboljelih iz francuske pokrajine Grand Est u druge epidemijom manje zahvaćene francuske regije.

U nedjelju je predviđena velika operacija prebacivanja četrdesetak pacijenata iz te pokrajine u Novu Akvitaniju, u dva brza voza TGV iz Nancyja i Mulhousea.

Epidemija virusa COVID-19 teško je pogodila pokrajinu Grand Est.

Izvor: Agencije