Bugarska ratificirala kupovinu američkih aviona

Avioni će biti isporučeni do 2024. godine i koštat će 1.256 milijardi dolara (EPA)

Bugarski parlament je ratificirao kupovinu osam američkih lovaca F-16, odobrivši veliko povećanje budžetskog deficita zbog toga.

To je najveća bugarska kupovina u domenu odbrane od pada komunizma, prenosi Beta.

Avioni će biti isporučeni do 2024. godine i koštat će 1.256 milijardi dolara.

Plaćanje će biti obavljeno do septembra, pa je Parlament usvojio i reviziju budžeta prema kojoj je deficit porastao s 0,5 na 2,1 posto BDP-a.

“Kupovinom F-16 ćemo postati prva balkanska zemlja koja ih je nabavila”, rekao je bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov.

Bugarska je članica NATO-a od 2004. i već godinama želi da zamijeni svoju flotu zastarjelih aviona MiG-29 sovjetske proizvodnje.

Komandant ratne avijacije Canko Stojkov je izjavio da je riječ o “prvoj modernizaciji bugarske ratne avijacije poslije 30 godina” i ocijenio da se završava duga “tehnološka stagnacija”.

Neispravni avioni

Prema navodima vlasti u Sofiji, samo sedam od 15 bugarskih MiG-29 su u stanju da lete.

Zamjenik ministra odbrane Atanas Zaprijanov je početkom jula rekao da poručeni avioni imaju “kapacitete za zrak-zrak, zrak-zemlja i obavještajne”.

Predsjednik Bugarske Rumen Radev, nekadašnji komandant ratne avijacije, ocijenio je da je cijena previsoka i da porudžbina nije uključila svo potrebno naoružanje, prije svega rakete zrak-zemlja.

Bugarska vlada se odlučila za američku ponudu prije nego onu koju je iznijela Švedska, za 10 aviona Gripen, što je model za koji se zalagao Radev. Procedura kupovine aviona je ponovo pokrenuta 2017, po dolasku na vlast premijera Bojka Borisova.

Kupovinu F-16 kritizirala je i opozicija.

Izvor: Agencije