Brutalne metode ISIL-a na ‘njegovoj’ teritoriji

Neki od podataka se odnose na borce ISIL-a akoji su se željeli vratiti u domovinu (Reuters)

Dokumenti nađeni na teritorijama koje je oružana grupa Islamska država Irak i Levant držala u Iraku otkrivaju gruba pravila unutrašnje uprave ove grupe, kao i sudbinu boraca koji su kršili njena pravila ponašanja i zakone.

Dokumenti, koji su došli u posjed Al Jazeere, dalje pokazuju kako je ISIL-ova unutrašnja organizacija bila napravljena.

Oni su pronađeni u distriktu Al-Baaj, zapadno od Mosula, nakon što su iračke snage osvojile drugi najveći grad u državi.

‘Komiteta za odobrenja’

Na jednom od njih se nalazi logo ISIL-ovog “Komiteta za odobrenja” i on upućuje sva upravna tijela u regijama koja kontroliraju da kazne sve one koji pobjegnu ili pokušaju pobjeći tokom borbi s iračkim snagama.

Također se naređuje svim borcima ISIL-a da sve zarobljenike predaju “vojnom sudu” i “vojnim obavještajcima” ove oružane grupe.

Hassan Abu Haniyeh, jordanski stručnjak o oružanim grupama na Bliskom istoku, za Al Jazeeru kaže kako su ti sudovi uglavnom izdavali smrtne kazne, jer su većina prekršaja boraca bila odbijanje odlaska u borbe ili traženje da napuste grupu kako bi se vratili u državu iz koje su došli.

Drugi dokument koji je dobila Al Jazeera bili su podaci o uposlenicima ISIL-ove policije koji su kršili pravila grupe.

U tim podacima su imena, državljanstva i fotografije policajaca koji su privedeni zbog konzumiranja alkohola, seksualnog zlostavljanja djece, krađe i blasfemije.

Sve kroz obavještajni aparat

Kazne za navedena djela variraju od udaraca bičem, zatvora do bacanja sa visoke zgrade zbog homoseksualnih odnosa.

Drugi podaci se odnose na borce koji su se željeli vratiti u domovinu, a većinom su bili francuski, švicarski, belgijski ili državljani neke od balkanskih država.

“Iako imaju arhaične islamske nazive tijela, organizacija ISIL-a je daleko bliža nacističkim i fašističkim grupama. Svaki proces odlučivanja u ISIL-u je morao proći kroz njegov obavještajni aparat, koji kontrolira sve, uključujući vjerska pitanja”, navodi Abu Haniyeh.

Izvor: Al Jazeera